Glas Javnosti

SAD JE JASNO GDE JE SRBIJA: Isplivale cene goriva u svetu, kod nas skuplje nego u mnogo bogatijim zemljama (FOTO)

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U poslednje vreme sa koronom, ali i ratom u Ukrajini, sve cene su porasle, a ovaj trend se i dalje nastavlja. S tim u vezi napravljeno je istraživanje kada je u pitanju cena goriva kod nas i u svetu.

Nedavno je objavljeno da je Srbija prva po poskupljenju hrane od zemalja u regionu, ali i drugih mnogo bogatijih zemalja Evrope. Sada je to urađeno i sa cenama goriva, odnosno, konvertovanjem su sve cene izražene u dinarima kako bi se dobila što jasnija slika.

Prema podacima koji se nalaze na Instagram stranici mint_vididalje, od 21 zemlje koja je ušla u istraživanje, Srbija se nalazi na 10. mestu po visini cene goriva. 

Foto: Printscreen/Instagram/mint_vididalje

O ovome bi se moglo dugo diskutovati kada je u pitanju naš standard ili standard, odnosno kupovna moć stanovništva zemalja koje imaju jeftinije ili skuplje gorivo od nas.

Prema objavljenim podacima, na prvom mestu sa najjeftinijim gorivom je Rusija, gde cena po litru iznosi svega 67 dinara, a za njom je Ukrajina sa 126 dinara za litar. SAD je na trećem mestu i u njoj litar goriva košta 130 dinara.

Foto: Printscreen/Instagram/mint_vididalje

Pre Srbije su Kina i Kanada sa 161, odnosno 165 dinara po litru, dok kod nas gorivo košta 175 dinara.Odmah iza nas, na 11. mestu je Slovenija sa 177 dinara, zatim BiH sa 179 dinara po litru.Hrvatska je na 14. mestu i tamo litar goriva košta 190 dinara, a Crna Gora na 16. mestu sa cenom od 200 dinara.

Foto: Printscreen/Instagram/mint_vididalje

Od posmatrane 21 zemlje, najskuplje gorivo je trenutno u Nemačkoj u kojoj je za litar potrebno platiti 233 dinara. Kao izvor ovih informacija, pomenuta stranica je koristila globalpetrolprices.com.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR