Glas Javnosti

Vol Strit snažno porastao nakon prošlonedeljnog oštrog pada

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na Vol Stritu juče su berzanski indeksi snažno porasli, nakon oštrog pada prošle nedelje, dok investitori čekaju nove ekonomske podatke i poslovne rezultate kompanija, kao i poruke američke centralne banke.

Dow Jones je ojačao za 1,58 odsto, na 32.928 poena, dok je S&P 500 porastao za 1,20 odsto, na 4.166 poena, a Nasdaq ojačao indeks za 1,16 odsto, na 12.789 poena.


Među najvećim dobitnicima juče su bile akcije tehnoloških giganata, poput Majkrosofta, Amazona i Epla. Ovaj sektor je prošle nedelje bio pod pritiskom, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks izgubili više od 2 odsto.


To je bila posledica rasta prinosa na državne obveznice, jer je sve jasnije da bi zbog stabilnog, pa čak i ubrzanog rasta privrede, kamatne stope američke centralne banke mogle ostati povišene i duže od očekivanog.

Tim pre ako izveštaj, koji će biti objavljen u petak, pokazuje da je tržište rada i u oktobru bilo snažno i da su plate porasle više od očekivanog.


U utorak, međutim, počinje dvodnevni sastanak čelnika Feda, a očekuje se da će kamatne stope ostati nepromenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto. Međutim, ostaje da se vidi kakve će biti poruke čelnika Feda nakon sednice.

S druge strane, tržište je podržano poslovnim rezultatima. Do sada je više od 250 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo svoje kvartalne izveštaje, pri čemu je oko 78 odsto njih ostvarilo veći profit nego što su analitičari očekivali.


Stoga se sada procenjuje da su zarade kompanija iz indeksa S&P 500 u trećem kvartalu porasle za 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok se početkom meseca očekivao rast od 1,6 odsto.


Na evropskim berzama juče su porasle i cene akcija. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,50 odsto, na 7.327 poena, dok je frankfurtski DAKS porastao 0,20 odsto, na 14.716 poena, a pariski CAC 0,44 odsto, na 6.825 poena.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR