Glas Javnosti

Najveća kupovina u istoriji gejminga: Majkrosoft sklopio ugovor vredan 69 milijardi dolara

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Velika Britanija je konačno odobrila Majkrosoftovu kupovinu Activision Blizzarda vrednu 69 milijardi dolara nakon što je primorala vlasnika Xbox-a da proda prava igre, uključujući "Call of Duty" kako bi se pozabavila svojim problemima u vezi sa konkurencijom.

Nakon što je prethodno mesecima blokirala mogućnost Microsoftu da prezume izdavača Activision Blizzard, Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) Velike Britanije sada je tu kupovinu odobrila.


Takva odluka doneta je nakon što je Microsoft restrukturirao ugovor sa kompanijom Ubisoft o prodaji prava Activision Blizzard Cloud
servisa, čime je otklonjena mogućnost da zajdnička komapanija postane monopolista u svetu klaud gejminga.

To znači da je Microsoft sada slobodan da finalizuje ugovor o kupovini sa izdavačem kultnih igara Call of Duty i World of Warcraft, vredan 68,7 milijardi dolara.


"CMA je donela odluku i korporaciji Microsoft da saglasnost za kupovinu kompanije Activision Blizzard, isključujući Activision prava na klaud striming van Evropskog ekonomskog prostora (EEA)", navedeno je u saopštenju te organizacije.

Britanski regulator je ovu kupovinu ocenio kao potez koji će "promeniti igru i promovisati konkurenciju u klaud gejmingu".


"Prodajom prava Ubisoftu, pobrinuli smo se da Microsoft ne može drži monopol nad ovim važnim tržištem koje se brzo razvija", rekla je Sara Kardel, izvršna direktorka CMA, ocenivši da će to omogućiti konkurentnije cene, bolje usluge i veći izbor.

Odluku CMA pozdravili su i u Activision-u, istakavši da je odobrenje tog regulatora "odlična vest za budućnost Microsofta" kao i da se veoma raduju što će postati deo Xbox tima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR