Glas Javnosti

VOJVODINA OPREDELILA 270 MILIONA DINARA ZA OVU INDUSTRIJU: Kreativna industrija u Srbiji najbrže raste

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U proteklih nekoliko godina u našoj zemlji došlo je do razvoja kreativne industrije, a dobar pokazatelj je podatak da je u tom sektoru zaposleno oko 120.000 ljudi. S obzirom na to da ona kod nas spada u grupu najbrže rastućih sektora, u planu je da se za njen razvoj iz pokrajinskog budžeta za narednu godinu izdvoji više od 270 miliona dinara.

-Ideja jeste da pomognemo našoj privredi kako da napravimo tu digitalnu transformaciju da bismo imali sa čime da izađemo na svetsko tržište. Bez digitalne modernizacije cela privreda će nam postati stari zanati i upravo zato se borimo da budemo aktuelni - rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.
Kreativne industrije u našoj zemlji zapošljavaju oko 120.000 ljudi, dok zemlje Evropske unije više od sedam i po miliona i generišu godišnji promet od 630 mlrd EUR, kažu u Privrednoj komori Vojvodine, piše portal Ekapija.

U grupu najbrže rastućih sektora spada kreativna industrija, stoga je jedan od prioritetnih ciljeva Pokrajinske vlade izdvajanje više novca za njen razvoj, kaže pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević.
- Ogromna ekspanzija, ogroman rast koji samo govori u prilog činjenici da je veoma važno voditi računa o kreativnim industrijama, davati zaista snažnu podršku pre svega zato što tim doprinosom mi stvaramo uslove pre svega i za mlade ljude da ostanu u svojoj državi, da se zaposle na kvalitetnim pozicijama, da kvalitetno žive i da preuzmu odgovornost za svoj život na najbolji mogući način. Ukoliko pokrajinski poslanici naredne sedmice usvoje predloženi budžet za 2023. godinu, to će značiti da je ova Pokrajinska vlada uložila preko milijardu dinara za razvoj tog sektora - zaključila je Dragana Milošević.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR