Glas Javnosti

Ujedinjeno Kraljevstvo se priprema za preokret na tržištu nekretnina u 2024.

Svet
Autor: Glas javnosti

U 2024. godini, tržište nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu doživeće značajne promene i prilike za investitore.
Nakon izazovne 2023. godine, karakterisane visokim inflacijama i rekordno visokim kamatnim stopama koje su uticale na ekonomski rast i smanjile volumen investicija u komercijalne nekretnine, 2024. obećava promene.
Očekuje se pad inflacije i mogućnost smanjenja kamatnih stopa u drugoj polovini godine, što bi trebalo pozitivno uticati na tržište i podstaknuti aktivnosti kako za investitore tako i za korisnike.


Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe biti pod uticajem globalnih ekonomskih kretanja i političkih odluka, uključujući potencijalne promene u poreskoj politici koje bi mogle biti uvedene nakon opštih izbora. S druge strane, povećan je fokus na održivost i energetsku efikasnost, što postaje sve važnije za tržišnu vrednost nekretnina. Ulaganja u ESG (ekološke, socijalne i upravljačke faktore) više nisu opcionalna, već postaju nužna za učešće na tržištu nekretnina​.

Sektori kao što su logistika, nauka o životu i industrijske nekretnine pokazuju potencijal za rast, s obzirom na strukturne promene u potražnji i globalne megatrendove poput dekarbonizacije i tehnološkog razvoja.
Osim toga, primena veštačke inteligencije u marketingu i iznajmljivanju nekretnina predviđa se kao oblast sa velikim potencijalom za unapređenje.


Istraživanja pokazuju da će ESG pitanja imati najveći uticaj na sektor nekretnina do 2050. godine, pri čemu 95% ispitanika veruje da marketing i iznajmljivanje imaju veliki potencijal za primenu veštačke inteligencije.
Postoji snažan konsenzus o važnosti ESG akreditiva za buduće kapitalne vrednosti nekretnina. Adaptacija i prenamena zgrada vidi se kao ključan put ka osiguranju kvalitetnih proizvoda, koji se usklađuje s trendom povećane obazrivosti investitora prema novom razvoju.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR