Glas Javnosti

Protest u Atini zbog uvođenja privatnih univerziteta

Svet
Autor: Glas javnosti

Hiljade demonstranata su danas u Atini protestovale zbog plana Vlade da dozvoli rad privatnim univerzitetima, protiv čega se studenti već nedeljama bune okupirajući zgrade državnih fakulteta.

Očekuje se da će taj zakon danas odobriti poslanici Skupštine Grčke.

U govoru poslanicima premijer Grčke Kirijakos Micotakis je rekao da je to „garancija veće slobode i većeg pristupa znanju“.


Opozicione partije se protive donošenju zakona tvrdeći da se njime krši Ustav.

Poslanik najveće opozicione stranke, ;levičarske ;Sirize, Haris Mamulakis je poručio tokom trodnevne debate u parlamentu da „Vlada time uvodi koncept meritokratije koja se plaća školarinom. Ko ima novca, učiće predmet: Moć privilegija“.

Prosvetne reforme su u Grčkoj često politički obojene, a univerzitetski aktivizam je istorijski povezan sa prodemokratskim pokretima, ali je korišćen i kao utočište za nasilne protestne grupe.

Iako je privatno visoko obrazovanje legalno u Grčkoj, ;novi zakon bi učinio da diplome privatnih institucija budu jednake s javnim univerzitetima. Inostranim univerzitetima bi bilo dozvoljeno da otvaraju filijale u Grčkoj uz neprofitni status uprkos naplaćivanju školarine.

Po podacima Ministarstva obrazovanja, više od 650.000 studenata pohađa nastavu na državnim univerzitetima u Grčkoj, a 40.000 studira u inostranstvu.

Micotakisova vlada je u poslednje vreme uvela niz progresivnih reformi u Grčkoj kao što je legalizacija istopolnih brakova i uvođenje glasanja poštom za predstojeće izbore za Evropski parlament u junu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR