Glas Javnosti

LAVROV: Amerika i dalje kupuje uranijum od Rusije, dok uništava Evropu

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države uništavaju svoje evropske vazale, ali nastavljaju da kupuju uranijum i kritične materijale od Rusije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa šefovima diplomatskih misija akreditovanih u Moskvi u formatu okruglog stola o rešavanju ukrajinskog pitanja.

„Vašington zapravo pustoši svoje evropske vazale i omogućava zaradu svom vojno-industrijskom kompleksu. On je nametnuo i nastavlja da Evropskoj uniji nameće skupi prirodni tečni gas, primorava svojim egoističnim zakonima evropske kompanije da prebacuju preduzeća preko okeana, na mesta gde su osnovni troškovi niži, i primoravajući EU da odustane od svega ruskog, pri tome Vašington nastavlja da kupuje uranijum i druge kritične materijale od Rusije“, istakao je Lavrov.

Zadatak antiruskih sankcija – provociranje nereda

Ministar je istakao da je cilj zapadnih sankcija Rusiji da se izazovu nemiri i nezadovoljstvo građana.

„Ciljevi (sankcija) se ne kriju – potkopati rusku ekonomiju, naterati političko rukovodstvo da odustane od nezavisne politike u spoljnim poslovima, okrenuti stanovništvo protiv vlasti – to je direktno deklarisani cilj... Oni su sebi postavili zadatak – da izazovu nemire, da podignu narod protiv vlasti“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, „iako se Zapad uvek, kada se uopšteno govori o problemima jednostranih restriktivnih mera, zaklinje da vodi politiku u kojoj sankcije nisu usmerene na civilno stanovništvo, to je laž. To je upravo ono čime se oni bave. Ponavljam još jednom, oni su postavili zadatak da izazovu nemire i podignu narod protiv vlasti“, rekao je ruski ministar.

Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji neće nestati u dugoročnoj perspektivi, Zapad ima za cilj da uništi svetsku ekonomiju kako bi Moskvi očitao lekciju, smatra Lavrov.

„Savršeno shvatamo da sankcije koje su nam uvedene u dogledno vreme, pa čak ni u dalekoj perspektivi neće nestati, to govore i njihovi autori. Ali da budem iskren, nama to ni ne treba, i to ne zato što biramo izolacionizam, autarkiju, nikako, već jednostavno zato što je Zapad odlučio da uništi svetsku ekonomiju kako bi Rusiji očitao lekciju, da spreči Rusiju da igra ulogu na međunarodnoj sceni koja dolikuje njenoj istoriji, njenoj veličini i njenim mogućnostima“, primetio je ministar.

Globalne razmere posledica bojkota ruskih energenata


Lavrov je ocenio da su bojkot ruskih energenata i gornja granica cena zadali udarac globalnoj energetskoj bezbednosti.

Prema njegovim rečima, takvi koraci Zapada doveli su do raskida istorijski uspostavljenih proizvodno-snabdevačkih lanaca, preraspodele globalnih energetskih tokova i rasta transakcionih logističkih troškova.

Prema njegovim rečima, preduzeća u evropskim zemljama izgubila su u poslednjih godinu i po dana najmanje 250 milijardi evra zbog antiruskih sankcija.

Ministar je, govoreći o prehrambenom sporazumu kazao da je ruski deo sporazuma na apsolutnoj nuli, kao i da trud Ujedinjenih nacija nije doneo nikakve rezultate.

„Zapad direktno, gledajući u oči saopštava da nikakve sankcije protiv đubriva i prehrambenih proizvoda iz Rusije nisu uvedene“, rekao je Lavrov.

On je naglasio da je to još jedan primer zapadnih laži.

O gasovodima „Severni tok“

Rusija do sada nije dobila jasan odgovor Zapada o istrazi eksplozija na gasovodima „Severni tok“, rekao je ruski ministar, dodajući da na Zapadu zataškavaju sve informacije na tu temu.

„Ni do dan danas ne možemo da dobijemo jasan odgovor, ko i kako istražuje taj teroristički napad, a prošlo je više od godinu dana. Ni Nemačka, ni Norveška, ni Švedska, koje se na nacionalnom nivou bave time, ništa jasno ni odgovorno nisu mogle da kažu“, rekao je Lavrov.

On je dodao da su događaji u vezi sa gasovodima konačno uništili svaku nadu Evropljana da se snabdeju jeftinim gasom.

„Na makroekonomske procene treba dodati i terorističke akte na gasovodima u Baltičkom moru, koji su srušili nade Evrope da će nekada ponovo poteći jeftini gas i dati podsticaj njihovoj privredi. Umesto toga dobili su skupi američki gas“, zaključio je Lavrov.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR