Glas Javnosti

Isporuka robe iz Kine u Evropu ozbiljno poskupela zbog napada Huta

Svet
Autor: Glas javnosti

Cena prevoza jednog kontejnera iz Kine u Evropu, bez prolaska kroz Crveno more zbog napada jemenskih Huta na brodove, porasla je sa 1.000 na više od 4.000 dolara, saopštio je Sputnjiku savetnik za pitanja morske plovidbe holandske asocijacije za trgovinu i logistiku „Evofenedeks“ Kasper Rurade.

„Sredinom decembra su, pre nego što je počela kriza i mnogi brodovi počeli da zaobilaze Crveno more, cene prevoza bile dosta niske: isporuka jednog kontejnera iz Šangaja u Roterdam je bila oko 1.000 dolara. Nakon početka krize je cena značajno porasla i sada cena prevoza jednog kontejnera iznosi više od 4.000 dolara“, rekao je Rurade.

Prema njegovim rečima, zabeležen je i rast cena za dopunske troškove i osiguranje brodova sa kontejnerima.

„Ako je pre krize osiguranje bilo 0,8 odsto od cene broda, onda to sada iznosi skoro jedan odsto. Na taj način, ako se vrednost broda ocenjuje na 100 miliona dolara, onda je jedan odsto od te sume, odnosno cena osiguranja, iznosi milion dolara. To je mnogo veća suma nego što je ranije plaćano“, istakao je on.

Saopštio je da postoji još jedan problem, a to je poskupljenje osiguranja tereta koji se prevozi, što je neophodno u slučaju da brod potone.

Ranije su predstavnici najveće luke u Evropi, luke holandskog grada Roterdama, rekli Sputnjiku da ne očekuju probleme u radu zbog situacije u Crvenom moru, ali primećuju promene u troškovima prevoza. Portparol luke Taj Shelekens je naveo da su poslednjih nedelja mnogi pomorski brodovi, pre svega sa kontejnerima sa Bliskog Istoka i iz jugoistočne Azije, preusmereni na Rt dobre nade. To je uticalo na vreme prevoza koje je sada između 8 i 12 dana.

Pokret na severu Jemena „Ansar Ala“ (Huti), koji kontroliše veći deo jemenske obale Crvenog mora sje sredinom novembra upozorio da će napasti sve brodove koji imaju veze sa Izraelom i pozvali druge zemlje da povuku svoje posade i da im se ne približavaju u moru. Niz brodskih kompanija je već prekinulo prevoz Crvenim morem.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR