Glas Javnosti

NOVI NAPAD NA HUTE: Amerikanci ispalili "tomahavk" na prestonicu Jemena

Svet
Autor: Glas javnosti

Oružane snage SAD izvele su tokom noći novi napad na položaje Huta u Jemenu.

Tačno u 3.45 sati po lokalnom vremenu američke snage su pokrenule udar na radar Huta u Jemenu - saopštila je centralna komanda SAD.

Centralna komanda Pentagona navela je da je napad nastavak akcije započete dan ranije.

Napad je izveden raketom tomahavk lansiranom sa razarača USS Karni.

Izvor u administraciji Sane navodi da je projektil pogodio sever jemenske prestonice dok lokalni mediji navode da se čula snažna eksplozija.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, podsetimo, pokrenule su napade na mete šiitskog pokreta Ansar Alah koji podržava Iran i koji vlada severnim Jemenom, nazivajući to odgovorom na pretnje slobodi plovidbe u Crvenom moru.
Član Vrhovnog političkog saveta pokreta, Mohamed Ali al-Huti, nazvao je napad "terorističkim varvarstvom" i "namernom i neopravdanom agresijom". Portparol pokreta Huti Jahja Sarija rekao je da su SAD i Velika Britanija izvele 73 napada u Jemenu, ubivši pet boraca Huti, a šestoro ranivši.

Američki predsednik Džo Bajden je obećao nakon napada da će SAD na isti način delovati i ubuduće. Tvrdio je da je 27 napada Huta pogodilo komercijalne brodove iz više od 50 zemalja i da je 9. januara pokret započeo i veliki napad na američke ratne brodove.

Huti su ranije rekli da su njihove akcije u Crvenom moru usmerene samo na brodove povezane sa Izraelom i da im je cilj da pomognu Palestincima u Pojasu Gaze i da ne ometaju slobodu plovidbe u regionu.

Arapske i muslimanske zemlje su više puta upozoravale SAD da će bezuslovna podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze dovesti do širenja sukoba u celom regionu.

Glas javnosti//Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR