Glas Javnosti

VUČIĆ O AKTUELNIM TEMAMA : "U Evropi slede promene političke mape, Ukrajina se okreće,to će uticati i na Srbiju"

Politika
Autor: Glas javnosti

Vučić govori o razgovorima u Ohridu, sastanku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, i drugim važnim temama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je očekivao rat u Ukrajini, da je to razumeo pre samog početka, ali i da je gotovo nemoguće da ta zemlja obedi u ovom sukobu. Zbog toga, istakao je, počeće verovatno hitni pregovori za članstvo EU, a to će izazvati promene političke mape koja će uticati i na Srbiju.

Vučić je, gostujući na TV Pink, govorio o izjavi Kristijana Veršolca, koji je rekao da je od srpskog predsednika dva meseca pre početka sukoba saznao da će početi rat u Ukrajini.


- Ruski predsednik pri poslednjem našem susretu nije govorio o Ukrajini mnogo, razumeo šta sam sledi -
 rekao je Vučić.

- Nije to neka velika tajna, mogli ste da pogledate u arhivi moje izjave od 25. novembra, kada sam bio u Sočiju kod Vladimira Putina. Ja sam tada rekao da očekujem da nam se priprema mnogo toga teškog u svetu. Ne zato što mi je Putin bilo šta slično rekao, ja njega dovoljno dobro poznajem. I ja sam razumeo šta će se desiti u Ukrajini - kaže predsednik, i dodaje da je Putin ranije uvek govorio mnogo o Ukrajini, a na tom sastanku nije pričao ni tri minuta.

On je istakao da su promene u Evropi neminovne.

"Mislim da već u junu mora da usledi veliki zamah Ukrajine prema svom evropskom putu, pošto neće lako pobediti u vojnom smislu, mislim da će biti hitnih pregovora", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u Evropi slede promene političke mape, što će uticati i na Srbiju. Odnosno, menjaće se dinamika našeg odnosa sa Evropom.

Dodao je da počinje takmičenje oko šefa NATO-a, kao i što SAD prave poseban blok koji nije mali.

- Za nas postoje ograničavajući faktori, a to su sankcije Rusiji i Kosovo i Metohija. Mislim da će se u međuvremenu dogoditi još mnogo toga. Bajdenov akt o smanjenju inflacije, koji je genijalan, čime su naterali kompanije iz EU da se sele u Ameriku, oni će se sada dogovoriti sa Evropom da za evropske zemlje to ne važi. Uzeće kompanije poput Volskvagena i radna mesta. Dogovoriće se da to ne važi, ali da moraju da sprovode mere prema Kini kakve sprovodi i Amerika - rekao je on.

"Imali smo belo zlato"

Vučić je govorio i o ekonomiji.

On je, o komentarima da su jagode, luk ili drugo povrće skupi, naveo da kod nas postoji potreba da se uvek kaže nešto negativno.

"Ne bavite se politikom bez politike. Govorili su i da sam lud što govorim o litijumu. Moglo je da procveta sve. Zašto nismo to uradili? Zato što su došle strane službe da to stopiraju".

Vučić izjavio je da uskoro ide u Valjevo da otvori fabriku "Bicerba", ističući da mnogo toga, kako je rekao, treba da se otvori ove godine.

Glas javnosti/Telegraf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR