Glas Javnosti

Vlasnici malih pumpi čekaju odgovor do 15. marta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlasnici malih benzinskih pumpi u Srbiji, njih oko 130, čije je poslovanje ozbiljno ugroženo već dve godine otkad je doneta odluka da se poljoprivrednicima omogući kupovina evrodizela za 179 dinara po litru, bez obzira na to koliko on koštao na pumpama, razgovarali su juče s nadležnima u Ministarstvu energetike.

– Iako na sastanku nije bila ministarka energetike, nadležni su shvatili šta je naš problem, jer on nije od juče. U više navrata se i Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) obraćalo za pomoć. I mi smo poslali pre 20 dana zahtev za sastanak svim nadležnim ministarstvima, ali ništa se zasad nije promenilo. Uredba je pre izvesnog vremena produžena do kraja juna. Dakle, vlasnici pumpi će i narednih meseci morati da pokrivaju razliku u ceni evrodizela kako znaju i umeju ako neće da zatvore pumpe – rekao je u izjavi za "Politiku" Zoran Zečević, vlasnik pumpe u Srpskoj Crnji, koji je prisustvovao sastanku.

Cilj je bio da se još jednom predoče posledice uvođenja ograničene cene evrodizela, koji sada na pumpama košta 206 dinara i skuplji je, dakle, 27 dinara u odnosu na cenu po kojoj ga toče zemljoradnici u svoje traktore.

Što je najgore, ne toče ga samo oni za koje je ova cena predviđena, već i svi ostali koji su na ovaj ili onaj način došli do agrokartice, bilo da su vozači autobusa, kamiona, taksija ili obični vozači. Svi ga oni toče po 179 dinara već dve godine.

Zatraženo je, dodaje, i da se marža sa 13 dinara poveća na 18 dinara kako ne bi više poslovali s gubicima. Upravo je ovakva politika cena dovela i do zatvaranja više od 33 benzinske pumpe u prošloj godini, s tim što se taj broj povećava, pa bez posla ostaju čitave porodice, a sela bez goriva.

– Nadležnima je ostavljen rok do 15. marta da nam odgovore na naše zahteve, a ako opet bude odgovor da nas razumeju, ali ništa ne urade, moraće da se ide na radikalizaciju, o čemu će se vlasnici pumpi naknadno dogovoriti – kaže Zečević.


– Niko ne spori državi da je imala dobru nameru da pomogne poljoprivredi, ali ovo sada ima ozbiljne posledice na ostale učesnike na naftnom tržištu, što je razlog više da se uredba o ograničenoj ceni od 179 dinara što pre ukine.
To je naš prvi i najvažniji zahtev. Agrokartice mogu da ostanu, ali cena evrodizela sa njom treba da odgovora ceni koja je u tom času na pumpi, pa da se zemljoradnicima od te cene vraća akciza od 50 dinara, na šta imaju pravo. Jedino tako i male pumpe mogu da nastave da rade – kaže Zečević.

Na pitanje da li je realno očekivati da se nešto promeni pre kraja juna, do kada je uredba produžena, on kaže da sve može da se promeni ako neko stvarno za to bude imao dobru volju i shvati veličinu ovog problema.

– Razlog više da nam se izađe u susret jeste i činjenica da je država prošle i pretprošle godine više nego do sada pomogla poljoprivredi. I po pitanju semena, i subvencija za zemljište, za mleko, kupovinu junica, svinjogojstvo, kao i subvencije po hektaru i dodatno za gorivo. U redu je da se i drugima omoguće da rade i žive – zaključuje on.

Glas javnosti /E03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR