Glas Javnosti

TRI ĆE SE POSEBNO IZDVOJITI: Koji poslovi će biti najtraženiji u Evropi u 2024. godini?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Veštačka inteligencija, održivost i sajberbezbednost se sve više traže, navedeno je u poslednjem izveštaju LinkedIn-a o perspektivama tržišta rada za 2024. godinu.

Tržište rada prolazi kroz ubrzanu transformaciju u Evropi, a konkurencija za poslove je udvostručena pršle godine. Pojavljuju se nove pozicije koje nisu postojale poslednjih 20 godina, pokazalo je istraživanje LinkedIn-a.
Kada je reč o godini koja je pred nama, najbrže rastuće pozicije su su vezi sa održivošću, veštačkom inteligencijom i razvojem poslovanja, predviđa ova platvorma koja je specijalizovana za zapošljavanje.

LinkedIn je sproveo istraživanje tako što je ispitao milione poslove koje su započeli njegovi članovi u periodu između 1. januara 2019. i 31. jula 2023. godine, kako bi izračunao stope rasta za svaku poziciju.
Pokazalo se da dve trećine (67%) profesionalaca u Evropi razmišlja o promeni posla ove godine, iako postoji rastuća konkurencija na tržištu.
Tokom 2022. godine, postojalo je svega jedno otvoreno mesto na otprilike svake dve osobe koje aktivno apliciraju u Velikoj Britaniji i Francuskoj na LinkedIn-u, a sada je jedno otvoreno mesto na prosečno četiri kandidata.
Trideset sedam odsto evropskih profesionalaca navodi da teži većim zaradama da bi se suočili sa krizom rastućih troškova, dok 19% ističe da imaju više samopouzdanja i da žele da pronađu nove uloge kako bi napredovali u karijeri.
Koji poslovi se traže?
U zavisnosti od zemlje do zemlje, razlikuju se najbrže rastući poslovi u Evropi, ali zajednički trend pokazuje da su veštačka inteligencija (AI), održivost i sajberbezbednost oblasti koje rastu, dok se kompanije bore da uhvate korak sa ovim trendovima koji utiču na ekonomiju.
Neke od pozicija koje se traže su: menadžer održivosti, inženjer za veštačku inteligenciju i analitičar sajberbezbednosti.
- Kako ulazimo u 2024. godinu, jasno je da su veštačka inteligencija i održivost dva glavna faktora koja preoblikuju tržište rada i da poslodavci pojačano nastoje da pronađu radnike sa veštinama koje su za to potrebne - rekao je direktor za Evropu i Latinsku Ameriku u LinkedIn-u Džoš Graf i dodao: Poslovi u ovim oblastima uključuju neke od najbrže rastućih pozicija u Evropi.

Kada je reč o poslovima u Velikoj Britaniji, pet najtraženijih pozicija su: menadžer održivosti, predstavnik za razvoj prodaje, analitičar osiguranja (osoba koja procenjuje pojedince i poslove kako bi odredila nivo rizika), glavni službenik za prihode i zubni terapeut.
Kako upariti veštine sa pozicijama u svetu rada koji se menja?
Izveštaj takođe ukazuje da mnogi profesionalci imaju problem s tim da pronađu formulu kako da upare svoje sposobnosti sa otvorenim pozicijama, s obzirom da se promene dešavaju veoma brzo.
Povrh svega, 55% menadžera za zapošljavanje širom Evrope veruje da njihovim kompanijama nedostaju kandidati sa veštinama zato što im nedostaju tradicionalne kvalifikacije.
- Mnogi od ovih poslova nisu ni postojali pre 20 godina, a s obzirom na to da tržište nastavlja da se brzo menja, prilagodljivost mora da bude prioritet za poslovne lidere - naveo je Graf.
Kako je dodao:
- Često su inicijative za učenje i razvoj posmatrane kao dobrodošle, ali sada će za privlačenje i zadržavanje talenata, ali i za osiguranje da radna snaga zaista ima potrebne veštine u promenljivom svetu rada biti ključne inicijative za poboljšanje i promenu veština i znanja.


Glas javnosti/ E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR