Glas Javnosti

U 2023. godini u Beogradu zaposlena 71 žrtva porodičnog nasilja: Još 354 čeka posao

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od ukupno 425 nezaposlenih žrtava porodičnog nasilja, devet su osobe muškog pola, a 416 je ženskog pola

Na području grada Beograda zaposlena je 71 žrtva porodičnog nasilja u periodu od 1. januara do 31. decembra 2023. godine, čime je nastavljen proces njihovog zapošljavanja u skladu sa doslednom primenom Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Od ukupno 425 nezaposlenih žrtava porodičnog nasilja, devet su osobe muškog pola, a 416 je ženskog pola, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. 

Trenutno 276 žrtava porodičnog nasilja prolazi program za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju za zapošljavanje, dok 78 žrtava iz opravdanih razloga za sada nije prihvatilo ovaj vid podrške, jer imaju malu decu, psihički nisu u stanju da rade ili trenutno nema edukacije koju bi one mogle da pohađaju.

Kada je reč o starosnoj dobi žrtava, najviše nezaposlenih je bilo u dobi od 36 do 45 godina, ukupno 135. 
U dobi od 26 do 35 godina bilo je 110 osoba, dok je u dobi od 46 do 55 godina bilo 97 žrtava.

U dobi od 18 do 25 godina bilo je 50 osoba, u dobi od 56 do 65 godina bila je 31 žrtva, dok su u dobi od 66 i više godina bile dve žrtve. 

U praksi ovo znači da svih šest osnovnih javnih tužilaštava sa područja glavnog grada, u koordinaciji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, 17 gradskih odeljenja Nacionalne službe za zapošljavanje i 17 odeljenja Centra za socijalni rad u Beogradu, na sastancima grupa sa koordinaciju i saradnju zajedno razmatraju slučajeve porodičnog nasilja i pružaju podršku žrtvama u vidu zapošljavanja, ukazuje se u saopštenju.

U radu grupa za koordinaciju i saradnju uključena je organizacija civilnog društva Autonomni ženski centar, koja žrtvama pruža i psihološku i pravnu pomoć, jer postoje žene koje žele da rade, ali nisu još psihički dovoljno jake i stabilne.

Kada je reč o stručnoj kvalifikaciji žrtva, ona se kreće od završene osnovne škole pa do završenog fakulteta.

Među žrtvama koje su zaposlene bilo je prodavačica, pekarki, medicinskih sestara, kasirki, negovateljica, do onih koje su, uz podršku, pokrenule svoje poslovanje otvarajući frizerske i kozmetičke salone. 

Žrtve sa visokom stručnom spremom zaposlene su u skladu sa kvalifikacijama koje imaju, odnosno na poslovima za koje su već imale neophodne kvalifikacije.


Grupe za koordinaciju i saradnju prate 276 nezaposlenih žrtava koje trenutno prolaze program za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju i kada se budu stekli uslovi i njima će biti pružena podrška za zapošljavanje.

Ovaj vid podrške je izuzetno važan, jer dovodi do ekonomskog osnaživanja žrtava nasilja u porodici, budući da mnoge žene ostaju u nasilnim zajednicama upravo zbog nemogućnosti da se same izdržavaju, navedeno je u saopštenju.


Glas javnosti U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR