Glas Javnosti

SINIŠA MALI: Srbija će 2027. izgledati potpuno drugačije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Treba da svima damo priliku da iskoriste svoje šanse, da napreduju da zarade više, rekao je ministar

Ministar ekonomije Siniša Mali jutros je govorio o aktulenim temama, a prvenstveno o jučerašnjem predstavljanju plana "Srbija 2027 - Skok u budućnost", napomenuvši da se radi o velikom projketu.

Razlog zbog čega se plan veže za 2027. godinu jeste nadolazeći EKSPO, koji je naša najveća prilika da Srbija unapredi sav životni standard i da se u najboljem svetlu predstavi svetu.


"Ja bih plan podelio na dva dela. Jedno je briga o ljudima, a drugo su ulaganja u sve ono što treba da podigne bogastvo zemlje. Bruto domaći proizvod je brojka koju je predsednik hteo da svi zapamtimo. Prošle godine smo prvi put došli na 69 milijardi. Ako svi budemo vredni i uljkučimo se, za smao tri godine on će preći 90 milijardi, a ako ostvarim sve zacrtano prećiće i 100 milijardi. Zato smo i plan nazvali kavntni skok, skok u budućnost", rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

Mali je napomenuo da će biti izgrađeno 955 km puteva, a gradiće se i pruge i mnogi drugi infrastrukturni projekti.

Takođe je podsetio da će do 2027. prosečna zarada će biti 1.400 evra u celoj Srbiji, prosečna penzija 650 evra, minimalna zarada 650 evra, u svim sferama ogroman pomak.


"Hoćemo da se borimo sa siromaštvom. Treba da svima damo priliku da iskoriste svoje šanse, da napreduju da zarade više. Zato očekujemo da ovaj program bude inkluzivan. Nema ovo veze sa politikom, zato pozivamo sve da pokušamo da promenimo Srbiju. To je vrednost jednogodišnjeg budžeta, dakle dodatan budžet ćemo izdvojiti za projekte. U jednom kratkom delu kada smo govorili o Beogradu na vodi, hoću da poručim da snovi ovde mogu da se ostare. Nipodaštavali su nas da Beograd na vodi ne može da se napravi, smejali su se na pomen brze pruge i povećanja plate... Mi sanjamo velike snove, 2027. je iza vrata i tri godine od danas Srbija može da izgleda potpuno drugačije", kaže Mali.

Poručio je da se uslovi života u Srbiji i nekim razvijenijim zemljama neće puno razlikovati.

"Za koga mi gradimo i radimo, ako nemamo više dece. Stopa fertiliteta raste, to nam je sigurnost za budućnost, ali hoćemo konkretnim merama da podtaknemo natalitet. Idemo sa konkretnim merama, da pomognemo majkama. Finansijskom pomoći hoćemo da motivišemo i kažemo hvala svim majkama koje žele da rode decu. Bez dece je besmisleno sve... To nam je važna konkretna mera. Odmah nakon rebalansa budžeta idemo sa primenom. Povećanje jednokratne pomoći za prvorođeno i drugorođeno dete na 500 i 600 hiljada dinara".


Podsetio je da u planu postoje i konkretne mere za smanjenje stope rizika od siromaštva.

"Inkluzivnost je važna, da stvorimo jednu pozitivnu energiju. Ovo nema veze sa pripadnošću političkim strankama. Ima veze sa Srbijom, da iskoristimo EKSPO i da se predstavimo celom svetu na najbolji mogući način. Upravo smo to iskoristili, da pod kišobranom tok događaja predtsavimo sve projekte. Na kraju, svaku obećanje koje smo dali smo i ispunili... Mesecima smo radili na tome, tako da ćemo to i ispuniti", ističe Mali.

Mali kaže da EKSPO ne podrazumeva samo Beograd, već da se planirani projekti i ulaganja odnose na celu teritoriju Srbije.

"To je socijalna kohezija o kojoj sam govorio. Da svako iskoristi svoju šansu. Uvek vi imate nekih 10ak% koji svaki uspeh Srbije, doživljavaju kao svoj poraz. Ali govorimo o onima kojima želimo da ostavimo lepšu Srbiju. Nema više vraćanja u prošlost. Mi smo čvrsto na putu kada je pristupanje EU u pitanju i hoćemo da gradimo svoju budućnost".


Podsetio je i na predsednikov boravaku Davosu, te dodao da šta god se bude dešavalo u svetu, bez obzira na krize, ceo svet se menja, a Srbija ima BDP daleko ispred nivoa javnog duga, mnogo veći PDV je  naplaćen, i Srbija ima dovoljno novca u kasi.

"Što je veći budžet imamo prostora za veće zarade i ulaganje, što je i suština programa koji smo najavili. Već milijardu evra je u budžetu i ovo je dodatni zamajac da budemo još posvećeniji tome".

Ministar je istakao da Srbija daje posebne subvencije za izgradnju hotela.


"Želimo da obezbedimo dodatne ležajeve i kapacitet kako bi mogli 2027. da ugostimo sve ljude. Očekujemo 2 do tri miliona ljudi. Bićemo centar sveta. Predstavio sam juče i lokacju EKSPA. Vidite kako jedna takva ideja vuče investuranje u nove pruge, škole, zdravstvene isntitucije, kulturi i mnoge druge... Ako ste čitali izjave lidera iz Davosa, svi lutaju, nemaju konkretne projekte, a mi te odogovore imamo. Srbija će 2027. izgledati potpuno drugačije, biće svetska destinacija".

Nebo je granica nakon toga, rekao je Mali.

"Nema razloga da budemo negativni. Od 2020. se mnogo odgovoronije ponašamo. Obezbedili smo sve 4 vakcine u kontinentalnom delu Evrope. Mi ne želimo da od naših snova odustanemo, a san je skok u budućnost 2027, te pozivam sve građane Srbije da sa nama to ostvare", kaže Mali.


O formiranju nove Vlade, Mali je kazao da je njemu važno da bude u timu predsednika Aleksandra Vučića, shodno tome da se već dugo poznaju i sarađuju.

"Nisu tu važni više ni kadrovi. Tim pravi razliku.  A obaj tim vodi predsednik Vučić. Ko god od pojedinaca bude izabran tu će vladati timski duh. Vidite vi koliko je tu posla... Sada hoćemo dodatno da još jedan dodatni budžet podelimo na naredne tri godine. Sve to treba neko da realizuje i kontroliše. Veoma ambicijozan plan, ali ostvariv", kaže Mali.

Napomenuo je mir i stabilnost.

"To su preudslovi osnovni rasta u napretka, takvu politiku vodi predsednik Vučić, i sa takvom politikom ćemo nastaviti u budućnost", poručio je Mali za kraj.



Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR