Glas Javnosti

PREMIJERKA: Ako me ne ubijete, do 2027. imaćemo i fakultet muzičke umetnosti

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tokom predstavljanja plana "Srbija 2027 – skok u budućnost" najavila da će 2027. izvoz Informaciono komunikacionih tehnologija usluga biti 10 milijardi evra, a da je prošle godine iznosio između 3,5 i 3,6 milijardi evra.

To je prema njenim rečima, kvantni skok.

Ona je najavila izgradnju novih naučno-tehnoloških parkova i poručila da će 2027. Srbija biti zemlja budućnosti uz ulaganja u obrazovanje, dualno obrazovanje…


Prema njenim rečima, Srbija jedna od 11 zemalja na svetu prema UNESKU koja je uvela osnove veštačke inteligencije u svoj obrazovni program.

„Pored svih ratova ili potencijalnih žarišta ratnih, broj jedan izazov veštačka inteligencija i promene koje donosi“, istakla je ona.


Prema njenim rečima, zemlje pobednice u 21. veku biće one koje će uložiti u superkompjuter, naučnu infrastrukturu, era je automatizacije.

„Pobednici će biti samo oni koji su najinovativniji, najkreativniji i najmaštovitiji. Zato što kada sve automatizujete, kao pobednici vam izlaze oni koji mogu da stvore nešto novo i neku dodatnu vrednost. Zato je možda neuobičajeno u ovom delu prezentacije ulaganje u kulturu. Jer kreativnost i stvaralaštvo je na raskrsnici između tehničkih nauka, prirodnih nauka i društevnih nauka i kulture. Tako da ćemo mi, predsedniče ako me ne ubijete, do 2027. imati i fakultet muzičke umetnosti, oko koga se dosta raspravljamo, dodatni aneks fakultet likovnih umestonosti, primenjenih umestnosti“, najavila je ona.


Vučić je objasnio zašto „postoji svađa prijtelja“ oko fakulteta muzičke umetnosti, jer postoji pitanje koje mora da postavi a to je: imamo li para i možemo li sve da izdržimo.

„Imaćemo, ali ćemo mi to morati da platimo“, kazao je Vučić.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR