Glas Javnosti

Dolar ojačava: Da li će FED zaoštriti monetarnu politiku?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dolar je prošle nedelje ojačao na svetskom valutnom tržištu zbog zabrinutosti investitora da Fed neće tako uskoro početi zaoštravati monetarnu politiku zbog niza pokazatelja koji ukazuju da otpornost američke ekonomije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je prošle nedelje 0,38 posto, na 104,29 poena. Pritom je vrednost dolara prema evropskoj valuti skliznula za 0,37 posto, pa je evro završio nedelju na 1,0835 dolara. Ali, dolar je blago ojačao prema japanskoj valuti, za 0,17 posto, dosegnuvši 151,61 jen.

Kurs američke valute imao je prilično turbulentnu nedelju, spustivši se u utorak s najvišeg nivoa u zadnjih pet meseci na najniži u zadnje dve nedelje, zbog neočekivanog usporavanja aktivnosti u američkom uslužnom sektoru u martu, što je uzrokovalo zabrinutosti da bi Fed možda mogao već u junu mogao početi snižavati kamatne stope.

Međutim, predsednik Feda Jerome Powell izjavio je u sredu da će Fed još neko vreme razmatrati kada će početi snižavati stope s obzirom na kontinuiranu snagu američke ekonomije i nedavne podatke o inflaciji koji su bili viši od očekivane.


I drugi Fedovi zvaničnici poslali su slične signale. Tako je predsednik Feda u Minneapolisu Neel Kashkari izjavio da ako inflacija nastavi sa slabljenjem, ove godine možda neće biti potrebno nikakvo smanjenje.

Krajem nedelje stigli su znatno bolji podaci od očekivanja vezani uz zapošljavanje u najvećoj svetskoj ekonomiji, prema kojima je u martu zaposleno čak 303.000 osoba. To je znatno više od očekivanih 200.000 te od u februaru zaposlenih 275.000 osoba. Uz ekonomsku snagu, i više cene sirovina, uključujući naftu, bakar, kavu i kakao, mogle bi zakomplikovati situaciju s inflacijom i ostaviti je iznad ciljanog nivoa.

Sve to na tržištu je smanjilo očekivanja da će Fed u već u junu početi snižavati kamatne stope. Ulagači razmatraju koliko bi uopšte Fed mogao sniziti stope ove godine, a terminske stope u SAD-u sada predviđaju tek njihova dva smanjenja u 2024. godini. "To bi trebalo nastaviti da ojačava dolara na širokoj osnovi, ocenjuje Brad Bechtel, globalni voditelj FX-a u Jeffriesu.




Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR