Glas Javnosti

Cene nekretnina u EU u 2023. pale prvi put posle 10 godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene nekretnina u Evropi prošle godine prvi put su opale u poslednjoj deceniji, dok je snažan rast tržišta nekretnina u nekim istočnim i južnim zemljama poništen padom u mnogim severnim državama EU. Prema najnovijim podacima Eurostata cene stambenih objekata oslabile su za 0,3% u celoj EU i za 1,1% u evrozoni u 2023. godini.

Nemačko tržište nekretnina bilo je jedno od najviše pogođenih sa padom od 8,4% na godišnjem nivou, odmah iza Luksemburga sa padom od 9,1%, dok su u Finskoj cene nekretnina oslabile za 5,6%, a u Švedskoj za 5,3%. Cene u Hrvatskoj, Bugarskoj, Litvaniji, Poljskoj i Portugalu porasle su između osam i 12%.
Ekonomisti navode da je jači ekonomski rast u južnim i istočnim evropskim zemljama u poslednjim godinama pomogao njihovim tržištima nekretnina da nastave rast, dok su centralne zemlje poput Nemačke i Francuske trpele zbog stagnacije ili slabog rasta.

Analitičari ocenjuju da poslednje slabosti nemačke ekonomije doprinose opreznosti kupaca, a posle snažnog rasta cena nekretnina tokom pandemije nemačko tržište je sada podvrgnuto korekciji. Dinamika ponude doprinela je rastu cena na evropskim tržištima gde se malo gradilo.
Kada je reč o Hrvatskoj, tamo je došlo do pojačanog priliva investicija od kada je u januaru 2023. godine pristupila evrozoni. Tržište u Portugalu podstaknuto je poreskim olakšicama za kupce drugih kuća, dok tržište nekretnina u Poljskoj jača na talasu dodatnih podsticaja i smanjenja kamatnih stopa na kredite.
Na kvartalnom nivou, cene nekretnina u EU pale su za 0,3% u poslednja tri meseca 2023. godine u poređenju sa prethodnim kvartalom, dok su cene u evrozoni pale za 0,7%. Cene su dosegle vrhunac u trećem kvartalu 2022. godine, nedugo nakon što je Evropska centralna banka počela da povećava kamatne stope u odgovoru na najveći inflatorni skok generacije.


Glas javnosti/ D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR