Glas Javnosti

Dolar ojačao u odnosu na evro

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Danas su cene akcija pale na većini azijskih berzi, ali su i dalje na putu za nedeljne dobitke, dok je vrednost dolara u odnosu na korpu valuta stabilna.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, isključujući japanske akcije, bio je u padu od 0,4 odsto za oko 7 sati, ali je na putu da ove nedelje poraste za 0,9 odsto


Jutros je na Tokijskoj berzi Nikei indeks porastao za 0,7 odsto, a cene akcija u Australiji takođe su porasle za 0,2 odsto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu one su pale između 0,5 i 1,5 odsto. Azijski investitori su danima bili oprezni jer nema novih značajnih vesti koje bi mogle da stimulišu tržišta.

Međutim, oni su na kursu za nedeljne dobitke jer su tržišta naglo ojačala početkom nedelje, zahvaljujući uverenju investitora da je ciklus povećanja kamatnih stopa u zapadnim zemljama završen. Međutim, poslednjih dana se trgovalo oprezno jer ekonomski pokazatelji iz regiona nisu baš impresivni.


Jutros je saopšteno da je industrijska aktivnost u Japanu pala šesti mesec zaredom u oktobru, dok je bazna stopa inflacije ponovo blago porasla, ali manje od očekivanog. Kineske berze su, pak, značajnije pale zbog korekcije cena akcija nakon jučerašnjeg znatnog rasta, kada su investitore ohrabrile nove mere kineskih vlasti da stabilizuju tržište nekretnina.


Investitorima takođe nedostaju uputstva sa Volstrita jutros, s obzirom na to da juče nije bilo posla u SAD zbog Dana zahvalnosti. A na valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta je stabilna. Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američkog dolara u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, jutros je oko 103,73 poena, dok je juče u ovo vreme iznosio 103,70 poena.

Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je sa jučerašnjih 149,15 na 149,50 jena. Američka valuta je takođe ojačala u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,0905 dolara, dok je juče u ovo vreme iznosila 1,0910 dolara.


Cene nafte su, s druge strane, izgubile deo jučerašnjeg rasta. Cena barela na londonskom tržištu jutros je skliznula za 0,07 odsto, na 81,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,84 odsto, na 76,45 dolara.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR