Glas Javnosti

Globalna ekonomija će usporiti, ali će verovatno izbeći recesiju 2024

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Neke od najvećih banaka u svetu očekuju da će se globalni ekonomski rast dodatno ublažiti 2024. godine, pritisnut povišenim kamatama, višim cenama energije i usporavanjem dve najveće svetske ekonomije.

Predviđa se da će globalna ekonomija ove godine rasti 2,9 odsto, pokazala je anketa Rojtersa, dok će se rast sledeće godine usporiti na 2,6 odsto.


Većina ekonomista očekuje da će globalna ekonomija izbeći recesiju, ali su označili mogućnosti "blage recesije" u Evropi i Velikoj Britaniji.


Meko sletanje za Sjedinjene Države je još uvek na planu, iako neizvesnost u vezi sa monetarnim zaoštravanjem Federalnih rezervi zamagljuje izglede. Smatra se da kineski rast slabi, što ga pogoršavaju kompanije koje traže alternativne, isplative proizvodne destinacije.

Američku ekonomiju u 2024. godini očekuje rast od 2,1 odsto, isto kao i privredu Rusije. Kineska privreda će sledeće godine usporiti na 4,8 odsto, sa očekivanih 5,3 odsto u 2023. godini.

Smatra se da će privreda evrozone sledeće godine porasti za 0,9 odsto. Nemačka će zabeležiti rast od 0,6 odsto, Francuska - 1,1 odsto, Italija - 0,7 odsto, Španija - 1,7 odsto, navodi se na veb stranici te organizacije.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR