Glas Javnosti

Devizne rezerve Srbije u malom padu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U oktobru neto devizne rezerve pri NBS bile 20,11 milijardi evra

Neto devizne rezerve Srbije (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima), kojima se bavi Narodna banka Srbije, iznosile su krajem novembra 20.114 miliona evra, što je za 140 miliona niže nego krajem prethodnog meseca.

U oktobru su devizne rezeve bile Srbija 20,25 milijardi evra, što je najviši nivo po novom obračunu iz 2000. godine, i imale su i mesečni rast od 290 miliona evra.


Bruto devizne rezerve su iznosile 24.163 miliona evra i bile su za 226 miliona evra niže nego krajem oktobra. Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 175% i 6,5 meseci uvoza robe i usluga. To je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

 Na smanjenje bruto deviznih rezervi u novembru uticalo je neto razduženje države po osnovu deviznih kredita u iznosu od 130 miliona evra i izmirivanja ostalih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 53 miliona evra, zatim povlačenje devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 51 milion evra i intervencije Narodne banke Srbije neto prodajom deviza na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 45 miliona evra.


Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovama u ukupnom iznosu od 129 miliona evra.

Evro „branjen“ sa 3,4 milijarde

U novembru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1%.

Narodna banka Srbije je na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u novembru neto prodala 60 miliona evra. Od početka 2023. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 3,35 milijardi evra, „radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu“.


Uticaj tržišnih faktora na devizne rezerve bio je negativan u neto iznosu od 75 miliona evra kao posledica slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 3,4%, dok je u suprotnom smeru delovalo povećanje cene zlata za oko 1,9% na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 741 milion evra i bio je za 21 milion evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih jedanaest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7.152 miliona evra.


Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR