Glas Javnosti

BIZARNO: Špagete na Sejšelima jeftinije nego u Kaluđerici

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

O inflaciji i skoku cena osnovnih životnih namirnica slušamo neprekidno poslednje dve godine.

Iako nas stalno ubeđuju da inflacija polako stagnira, čini se da to ne osećamo u svojim novčanicima. Da je teško i drugima takođe slušamo svakog dana. Ipak, primeri iz nekih drugih zemlja, čak i onih egzotičnih pokazuju da cene tamo i nisu drastično veće od onih u beogradskim marketima. Naša influenserka Ana Janković tokom odmora na Sejšelima proverila je cene u tamošnjim marketima. Iznenadiće vas kolika je razlika u poređenju sa našim.

Na početku svoje avanture po sejšelskom supermarketu Ana Janković, poznatija kao Ana2Cats, napomenula je da ova ostrvska zemlja smeštena u Indijskom okeanu mora da uvozi skoro sve osim vode i tune. To bi automatski trebalo da znači da je sve i znatno skuplje.


Međutim, i sama se iznenadila kakve su cene, naročito kad se porede sa onima u beogradskim marketima.

Hrana i piće

Ana je objavila video iz jednog tamošnjeg marketa i prikazala nam cene 20 proizvoda.

Pivo je na primer skuplje nego u Srbiji. U ovom za srpske standarde luksuznom letovalištu cena jedne limenke je oko 230 dinara, dok je kod nas u proseku od oko 90 dinara pa do 150, u zavisnosti od vrste i proizvođača.

Limenka soka od 330 mililitara na Sejšelima košta oko 150 dinara, dok je u većini beogradskih prodavnica duplo jeftinija.

Sok u tetrapaku na Sejšelima košta oko 350 dinara, dok se u našim prodavnicama može naći i za oko 150.

I voda je na ovom ostrvu skuplja. Flaša od jednog litra na Sejšelima košta oko 90 dinara, dok se u našim marketima može kupiti i za manje od 50 dinara.

Cene mleka su slične. Litar u ovom egzotičnom letovalištu košta 150 dinara, a u našim marketima cena je od 130 do 150 dinara. Može da bude i niža, kada je reč o robnim markama.

U Srbiji su cene maslaca ogromne i to verovatno zahvaljujući previsokoj marži. U većini naših marketa samo za pakovanje od 125 g je nephodno izdvojiti od 250 do 330 dinara, dok se cena većeg pakovanje od 250g kreće od 350 do 440 dinara. Tolika je cena maslaca i na dalekim Sejšelima.

Od 250 do 400 dinara se na Sejšelima kreću pakovanje "kornfelksa" i drugih pahuljica. U gotovo svima marketima u Beogradu, za pakovanja od 500 grama treba izdvojiti i do skoro 600 dinara.

Najjeftinije pakovanje testenine od jednog kilograma na Sejšelima košta 210 dinara. U Beogradu je za pakovanje od 500 grama u zavisnosti od marketa neophodno izdvojiti od 70 do više od 100 dinara za domaće marke, a za italijanske pripremite najmanje 250 dinara.
Italija, prodavnica, testenina, testo, cene, cena, poskupljenje.



Na Sejšelima pakovanje nudli košta od 100 do 120 dinara. U prodavnicama u Beogradu za 150 dinara je moguće naći veće pakovanje nudli.

Na Sejšelima je skuplje i smrznuto povrće, pa je tako kesa graška oko 400 dinara, dok je kod nas oko 150-200 za pakovanje od 400 grama.

Čokolade od 100 grama turisti i slanovnici pomenutog ostrva plaćaju u proseku oko 200 dinara, dok se u našim marketima cene ovih slatkiša kreću od od 120 do 150 dinara.

Suhomesnati prozvodi u pakovanju od 100 grama na ovom egzotičnom ostrvu koštaju oko 400 dinara. U Beogradu pakovanje najprodavanijih domaćih robnih marki košta oko 200 dinara.

Konzerva tunjevine u proseku košta na Sejšelima oko 120 dinara, a u Beogradu duplo skuplju možete naći samo ako imate sreće, imajući u vidu da se cene ovog proizvoda kreću i do 500 dinara.

Jaje po komadu na Sejšelima košta oko 20 dinara, koliko je i cena onih kupljnih u marketu u Beogradu u pakovanju od 10.

Kućna hemija i lična higijena


Pakovanje od dva ubrusa košta na Sejšelima oko 150 dinara. U našim marketima cena je približna, a u pojedinim prodavnicama za ubrus je neophodno izdvojiti i više od 300 dinara.


Deterdžent za sudove u ovoj ostrvskoj zemlji košta manje od 120 dinara za pakovanje od litar, dok u našim marketima cene idu i do 500 dinara, neretko i za manje boce.

Boca sredstva za čišćenje na Sejšelima košta oko 200 dinara, u Beogradu se nalazi po cenama od 380 do čak 500 dinara.

Pakovanje tečnog deterdženta za veš od 2 litra na Sejšelima košta nešto više od 1.000 dinara, dok se kod nas deterdžent istog proizvođača može naći za čak 1.800 dinara.

Dezodoransi na Sejšelima koštaju oko 450 dinara, dok se kod nas mogu naći u rasponu od 450 do čak 700 dinara.

Kupke koje se koriste za ličnu higijenu na Sejšelima koštaju od 200 do 600 dinara. U našim marketima, kada je raspon cena ovih proizvoda u pitanju, kreću se od 550 do čak 860 dinara.


Glas javnosti/ N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR