Glas Javnosti

INSPEKCIJA UPALA U LINGLONG! Kontrolišu Kineze, a ne vide robove!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo rada saopštilo je da je danas obavilo vanredni inspekcijski nadzor u Linglongu, povodom prijave više nevladnih organizacija zbog radne eksploatacije i potencijalne trgovine ljudima.

U saopštenju se navodi da je danas obavljen vanredni inspekcijski nadzor nadležnih službi i organa, u saradnji sa Kancelarijom za koordinaciju aktivnosti za borbu protiv trgovine ljudima pri MUP-u Srbije, objavio je RTS.

Odsek za strance zrenjaninske policijske uprave navodi da su tu angažovana 402 Vijetnamca - 367 sa vizom, a 35 sa zakonitim legalnim boravkom.

Ministarstvo rada naglašava da je gradilište investitora "Linglonga" najkontrolisanije u srednjem Banatu kada je reč o bezbednosti na radu, zdravlju zaposlenih i radnim odnosima.
 
Navedeno je da su u prethodnih godinu dana doneta dva rešenja o uklanjanju nepravilnosti, odnosno pokretanju prekršajnog postupka.
 
Oko 500 radnika iz Vijetnama smešteni su u improvizovanom naselju u blizini gradilišta "Linglonga" u prenatrpanim barakama i krajnje nehumanim uslovima, objavio je RTS pozivajući se na navode novinara i aktivista koji su videli uslove za smeštaj radnika.
 
- Nema vode, širi se smrad. U nizu su kuhinja, toalet, kupatilo, koji su od zemlje podignuti 20 do 30 centimetara. Kanalizacije nema, pa se ta voda sliva. Bilo bi me sramota da sam na mestu poslodavca - opisala je Ivana Gordić Perc iz Vojvođansko istraživačko-analitičkog centra.
 
Prema rečima Tare Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma, radnici iz Vijetnama žive u uslovima nedostojnim čoveka jer nemaju grejanje i dovoljno hrane, a higijenski uslovi su loši.
 
Ekipi RTS snimanje i razgovor nisu dozvolii neimenovani predstavnici kompanije Linglong, tvrdeći da su mediji objavili neistine jer su zaposlenima obezbeđeni osnovni uslovi za život, imaju aparate za vodu, električne grejalice, odeću i obuću, uz ocenu da "ovo ni slučajno nije izrabljavanje radnika". Aktivisti su saznali od radnika da rade po devet sati 26 dana u mesecu, a ako tu normu ne ispune za taj mesec nisu plaćeni, pri čemu im poslodavac odbija troškove za čizme, rukavice, radno odelo i opremu za rad.
 
Do pre dva dana pasoši su im bili oduzeti, sada nemaju primerak boravišne i radne dozvole. Dva puta su štrajkovali, jednom zbog nedostatka hrane, a drugi put zbog neisplaćenih zarada. U Srbiju su došli u periodu mart-april preko vijetnamske agencije kojoj su platili po 2.000 do 4.000 dolara za vizu i smeštaj.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR