Glas Javnosti

CRNI DŽIPOVI ISPRED LINGLONGA! Do radnika se ne može, novinarima zabranjen pristup

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Onemogućen je pristup radnicima iz Vijetnama, koji su angažovani na gradilištu "Linglonga", saopštila je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11.

“Onemogućen je pristup vijetnamskim radnicima, pojavilo se privatno obezbeđenje, ‘crni džipovi’ i puno nepoznatih lica koja ne žele da se predstave i sprečavaju pristup i razgovor sa radnicima”, stoji u objavi Inicijative.
„Tačno je da je od danas zabranjeno da se razgovara sa radnicima iz Vijetnama. Ispred Linglonga su postavljeni crni džipovi, a nekoliko novinarskih ekipa je odvraćeno od ove lokacije“, potvrdjeno je za Nova.rs iz Inicijative.

Zabrana prilasku radnicima u fabrici Linglong usledila je nakon što su predstavnici udruženja A 11 (Inicijativa za ekonomska i socijalna prava) i ASTRA (Akcija protiv trgovine ljudima) uputili apel za hitnu reakciju nadležnih institucija u slučaju potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije radnika iz Vijetnama angažovanih u firmi Linglong u Zrenjaninu.

Ove organizacije su u saopštenju navele da su radnici u obavezi da rade 26 dana u mesecu, a da ukoliko iz bilo kog razloga to ne mogu da ispune, te imaju makar i dan manje, neće biti isplaćeni za ceo taj mesec. 
 
"Nakon dolaska u Srbiju, radnici su pasoše morali da predaju poslodavcu, jer im je rečeno da je takva praksa kada su strani državljani u pitanju. Do momenta posete ove dve organizacije, odnosno juče, pasoši im nisu vraćeni. Iako su neki od njih uvereni da imaju prijavu boravka i radnu dozvolu, niko nije mogao zasigurno da potvrdi ovu informaciju, niti su dobili štampani primerak dozvole", naveli su u A 11 i ASTRA.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Slobodan u 16.11.2021 19:29:54 h
     0 

Koji ste vi likovi !!!!!