Glas Javnosti

UZIMAJU PARE I ZEMLJIŠTE OD DRŽAVE, A POMERAJU ROKOVE, najavljuju zapošljavanje 100 radnika umesto 338…

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija Erenli se ugovorom, koji je potpisan sa Ministarstvom privrede u maju 2022. godine, obavezala da zaposli najmanje 338 novih radnika na neodređeno, danas se pominje zapošljavanje svega 100 radnika, a njeno zvanično otvaranje najavljivano je i pomerano nekoliko puta.

Turskoj kompaniji Erenli država Srbija dodelila je 3,78 miliona evra podsticaja za izgradnju pogona za proizvodnju sistema za cirkulaciju u automobilskoj industriji u Leskovcu.

Erenli se ugovorom, koji su potpisali sa Minisatsrtvom privrede u maju 2022. godine, obavezala da zaposli najmanje 338 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2025. godine, kao i da u istom roku izvrši ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva firme od najmanje 16,6 miliona evra, a od toga 25 odsto ulaganja mora biti finansirano iz sopstvenih sredstava.

Danas se pominje zapošljavanje svega 100 radnika, a njeno zvanično otvaranje najavljivano je i pomerano nekoliko puta.

“Kompanija Erenli od sredine marta bi trebalo u Leskovcu da zaposli 100 radnika”, istaknuto je na sastanku koji su održali gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i načelnik Gradske uprave Miloš Cvetanović sa rukovodstvom ove turske kompanije, a prenosi se na zvaničnom gradskom sajtu.

Podsetimo, u ugovoru koji je potpisan pre dve godine, stoji da će firma “biti u obavezi i da isplati zarade za novozaposlenih 338 lica povezenih sa Investicionim projektom, u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti, u iznosu od najmanje 4,29 miliona evra”.

Pred firmu je stavljena obaveza i da u periodu od pet godina, od završetka Investiciionog projekta ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 339, kao i da tokom istog perioda ne smanjuje vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava dostignutu realizacijom Investionog projekta.

Sredstva će, kako se navodi, biti isplaćane u četiri tranše, prva 2023. godine a poslednja 2026. godine. Prijava za pomoć podneta je sredinom juna 2021. godine, a Savet za ekonomski razvoj je pomoć odobrio 18. feburara 2022.

U trenutku podnošenja prijave za dodelu podsticaja Erenli je imao jednog zaposlenog, navodi se u ugovoru,firma Erenli je u Leskovcu osnovana 13. maja 2021. godine i vlasništvu je kompanije ERENLI KAUCUK iz Turske.

„U pitanju je preduzeće koje posluje u sektoru proizvodnje delova od gume za automobilsku industriju“, piše u Ugovoru o dodeli podsticaja.

Glavni proizvodi Erenlija su sistemi za hlađenje i grejanje, CAC creva, sistemi za kontrolu emisije i creva za hlađenje ulja. Turskoj kompaniji Erenli je prethodno za izgradnju pogona bez naknade dodeljeno državno zemljište od 67.469 metara kvadratnih u Leskovcu.

„Tržišna vrednost zemljišta iznosi oko 1,2 miliona evra“, procenilo je Ministarstvo finansija.

Plan je da se u novom objektu proizvode smeše i pokrene proizvodna linija za proizvodnju plastičnih cevi. Prva faza radova na izgradnji nove fabrike završena je početkom marta 2022. godine, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Glas javnosti/Rešetka

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR