Glas Javnosti

USKORO "OTVORENI BALKAN": Očekuje se priliv oko 30.000 radnika iz Makedonije i Albanije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Da bi jedinstveno tržište rada na nivou Severne Makedonije, Albanije i Srbije moglo da funkcioniše u okviru inicijative Otvoreni Balkan potrebno je da se okončaju sve regulatorne promene, a potom i usvoje u parlamentima sve tri države. Poslednji korak je ratifikacija sporazuma u skupštini Severne Makedonije nakon čega treba da se potpišu tehnički protokoli kao osnova za funkcionisanje jedinstvenog

– U praksi to znači da državljanima Severne Makedonije i Albanije neće biti potrebne boravišne i radne dozvole. Zapošljavanje državljana ove dve zemlje u Srbiji biće identično kao i kod državljana Srbije i na njih se neće primenjivati Zakon o zapošljavanju stranaca – naglašava Đurđević. Podseća, da bi se prema zakonu stranac u našoj zemlji zaposlio, najpre mora da pribavi radnu i boravišnu dozvolu od policije, a zatim da se dokaže da su iscrpljene sve mogućnosti da se na tu poziciju zaposli osoba sa državljanstvom Srbije. Nakon toga, mora da se produžava radna dozvola za zaposlenog, odnosno postoje određene administrativne procedure koje zahtevaju vreme i angažovanje zaposlenih na ispunjavanju tih procedura.
– To sve ipak neće važiti za zapošljavanje državljana Severne Makedonije i Albanije u Srbiji – navodi on, piše portal Ekapija.

Procedura koja je predviđena tehničkim protokolima koji su dogovoreni, ali ne i potpisani, podrazumeva da građanin jedne od tri zemlje pristupa svojoj e-upravi sa zahtevom za izdavanje Otvoreni Balkan ID broja (OB ID broj). Očekuje se da posle završetka ratifikacije u Severnoj Makedoniji, protokoli budu potpisani nakon čega će biti najavljen datum početka primene.
– Nakon onlajn popunjavanja formulara i uz identifikacioni dokument (pasoš ili lična karta sa čipom), e-uprava izdaje OB ID broj na osnovu kojeg se dalje ostvaruje pravo za rad u drugoj zemlji Otvorenog Balkana. Posle dobijanja OB ID broja, građanin koji želi da zasnuje radni odnos ili traži posao u drugoj državi, aplicira za takozvanu radnu dozvolu, uz pomoć ovog broja na servisu e-uprave države u kojoj želi da zasnuje radni odnos – objašnjava Đurđević za Politiku. Dodaje da potom ponovo popunjava formular i daje svoj OB ID broj na osnovu kojeg mu se odobrava da može da boravi i traži posao ili zasnuje radni odnos na identičan način kao i lokalni državljanin u datoj zemlji.

– Poslodavac nema nikakvu administraciju osim one koja se podrazumeva pri zasnivanju radnog odnosa sa građaninom države u kojoj posluje. Ipak, s obzirom na to da tehnički protokoli koji omogućavaju sprovođenje procedura u sve tri zemlje još nisu potpisani, samim tim ni usluga na e-upravi još nije dostupna, ali je sve tehnički spremno za njenu primenu – naglašava Đurđević.
Inicijativu Otvoreno Balkan dogovorili su zvaničnici tri zemlje još 2019. da bi se građanima ovog regiona omogućilo da se integrišu, lakše putuju, trguju, dolaze do deficitarnih kadrova, odnosno da im se nalik modelu EU omogući slobodno kretanje robe, promet usluga, ljudi i kapitala.

Da će povećanje broja radnika na ovaj način dobro doći našim poslodavcima, posebno za mesta koja su inače uvek upražnjena, uveren je Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.
– Nedostaju nam svi profili u građevinarstvu, kao i radnici u ugostiteljstvu i turizmu, vozači pa čak i oni koji obavljaju sezonske poslove, poput berača. Očekujemo da ih stigne oko 30.000. Naravno neće oni svi doći odjednom, pa shodno tome u Srbiji neće biti konstantno 30.000 radnika više zahvaljujući tom povezivanju nacionalnih elektronskih sistema Srbije, Severne Makedonije i Albanije – napominje Atanacković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR