Glas Javnosti

UN UPOZORIO : Rat bi mogao da dovede do globalne krize, cene hrane veće za 30 odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene hrane na svetskom tržištu veće su za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci UN, a generalni sekretar Antonio Gutreš rekao je da je rat pogoršao nesigurnost hrane u siromašnijim zemljama zbog rasta cena.

Ruska invazija na Ukrajinu uskoro bi mogla da izazove globalnu krizu u vezi sa hranom, koja bi mogla da traje godinama, upozorile su Ujedinjene nacije.

Neke zemlje bi se mogle suočiti sa dugotrajnom glađu, ako se ukrajinski izvoz ne vrati na predratni nivo, dodao je on. Konflikt je prekinuo snabdevanje iz ukrajinskih luka, koje su nekada izvozile ogromne količine jestivog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice.


Sukob je smanjio globalnu ponudu i izazvao porast cena alternativa na tržištu. Govoreći u Njujorku, u sredu, Gutereš je rekao da sukob - u kombinaciji sa posledicama klimatskih promena i pandemije - "preti da desetine miliona ljudi nagna preko ivice, kada je reč o neuhranjenosti i gladi".


- Sada ima dovoljno hrane u našem svetu, ako delujemo zajedno. Ali ako ne rešimo ovaj problem danas, suočićemo se sa prividom globalne nestašice hrane u narednim mesecima - dodao je on. Kaže i da je jedino efikasno rešenje za krizu reintegracija ukrajinske proizvodnje hrane, kao i đubriva koje proizvode i Rusija i Belorusija - nazad na globalno tržište.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR