Glas Javnosti

UCENA MOĆNOG "IMLEKA"! Seljaci idu u BANKROT jer im u BESCENJE prodaju mleko

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Proizvođači mleka u Srbiji su bankrotirali i banke mogu da počnu da im plene imovinu jer proizvodnja litre mleka, posle poskuljenja stočne hrane, sada košta 75 dinara!

Ovo alarmantno upozorenje poslala je predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski navodeći da je se otkupljivačima liter mleka otkupljuje po 32-33 dinara, a na jugu zemlje i po 28 dinara. Ona je rekla da ih otkupljivači, među kojima je najveći "Imlek", ucenjuju i umesto da podignu otkupnu cenu mleka, dodeljuju pomoć za setvu.


- Mleko se sada prodaje po 32-33 dinara po litru, a kada je država u jesen prošle godine podigla premiju sa sedam na deset dinara, otkupljivači su povećali cenu za dinar-dva. Proizvođači mleka nisu na ivici egzistencije, nego su bankrotirali i banke mogu da dođu po imovinu na koju je stavljena hipoteka zbog kredita da bi se finansirala proizvodnja - rekla je Bugarski, a prenosi N1.

Odabranim proizvođačima se, prema njenim rečima, umesto veće cene mleka dodeljuje pomoć za prolećnu setvu "kao da su proizvođači socijalni slučajevi".

- Nikad nije bila veća arogancija prerađivača prema proizvođačima mleka. Tamo gde prestaje logika, počinje Srbija - rekla je Bugarski.

Istakla je da su otkupljivači litar mleka 2015. godine kupovali po 45 dinara, a danas po ceni koja je za oko 30 odsto manja. Bugarski je rekla da je udruženje nemoćno da se bori sa poslovnim partnerom "Imlek" koji "basnoslovno zaradjuje na proizvodima od mleka, a za koji se i ne zna ko mu je vlasnik".

- Ako je vlasnik Imleka neki fond njemu nije namera da unapredi proizvodnju mleka, već da kompaniju koja posluje sa velikim profitom, preproda - rekla je Bugarski.


Ona je ocenila da mlekari ne mogu da se izbore za veće cene ni bojkotom predaje mleka jer se "umešala politika".

Ništa nije realizovano, kako je rekla, ni od mera koje su bile dogovorene sa, "sada bivšom premijerkom Anom Brnabić, koja je jesenas obećala da će pomoći u pregovorima proizvodjača sa otkupljivačima kako bi se povećala cena mleka", prenosi N1.

- Farme krava se gase i u Srbiji sada nema viškova mleka, a tri sušare, od kojih jedna u vlasništvu Imleka su zatvorene i niko ne proizvodi mleko u prahu, pa je država zbog ukrajinske krize i obezbeđenja mleka u prahu za zalihe morala da uveze taj proizvod iz inostranstva - rekla je Bugarski.

Dodala je da je to bila prilika da se strane kompanije oslobode tog proizvoda za koji u Srbiji niko nije našao interes da ga proizvodi.


Bugarski je rekla da bi rešenje možda bilo da se osnuje nacionalno udruženje proizvođača mleka koje bi imalo jaču moć u borbi sa otkupljivačima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP