Glas Javnosti

OPET ZASTOJ U FIJATU: Problematičan april, ali sindikati tvrde da postoji izlaz

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sporiji dolazak delova i komponenti za proizvodnju mogle bi da budu posledice ukrajinske krize za kragujevački Fijat. Prozvodnja fijata 500 L je obustavljena i neće je biti do 12. aprila.

Zaposleni ne znaju kakva je budućnost fabrike, nadaju se da će se dobre vesti o proizvodnji novog modela, koje su najavljene iz državnog vrha pred kraj prošle godine, konačno i obistiniti. Predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fijat plastik Zoran Miljković, kaže za N1 da su dobili nezvaničnu informaciju iz kabineta premijerke Srbije da će proizvodnja Fijata ostati ovde, a da će se od 2023. proizvoditi električni modeli, najverovatnije - fijat panda. "Ali, to su sve spekulacije, tek očekujemo zvaničnu informaciju", navodi Miljković, prenosi N1.On kaže da ovih dana uopšte nema proizvodnje i da je do 12. aprila neće ni biti.

„A i u aprilu je planirano samo dva do tri radna dana“, ističe Zoran Miljković.

On dodaje da je situacija vrlo teška, ali da ipak perspektiva može da bude svetla.

"Jer, ovde je jeftina radna snaga, hale su nove, uslovi poslovanja izvanredni, jer je poznato da ne plaćaju utrošak energenata našoj zemlji. Ali, to sve deluje sivo za sada, jer nema dolaska novog modela, nema informacija, radimo samo po dva, tri dana u mesecu", precizira Miljković, prenosi N1.

On navodi da su plate radnika "izuzetno smanjene".

"Trenutno primamo minimalac, što je nedostpustivo u današnje vreme. Nadamo se da će se to uskoro promeniti, inače ćemo morati da tražimo neki drugi posao, jer se od ovoga ne može živeti", naveo je Miljković.

Kada je reč o odlasku radnika na rad u Slovačku fabriku, to, kaže, potvrđuje da ovde nema posla.

"Menadžment gleda da skine radnike sa hleba i i da ih pošalje u inostranstvo. Da je u Slovačkoj tako dobro - radili bi njihovi radnici, ne bi išli tamo sa Balkana", naveo je Zoran Miljković.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR