Glas Javnosti

U PERIODU KRIZE KAKO SAČUVATI NOVAC I GDE : Okrivamo izbore sa kojima ćete mnogo uštedeti

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Štednja u vreme krize deluje nemoguća i pritom drže novac u bankama za crne dane, gore od današnjih. U ova krizna vremena, štednja je zapravo najisplativija pošto su gotovo sve banke podigle kamate na štednju.

Štednja u banci najbolji način da istovremeno čuvate novac i ne samo zadržite nego i podignete njegovu vrednost. 

Mnoge banke u našoj zemlji podigle kamatne stope i štednju učinile nikad isplativijom u poslednje vreme. Koliko je štednja u vreme svetske krize pametna odluka najbolje znaju oni koji su to činili pre više od 10 godina kada je ceo svet bio u finansijskim nevoljama pa su uspeli itekako da podignu vrednost svoje ušteđevine.

Naravno, da bi štednja bila pametna mora, najpre, biti sigurna i pouzdana. Nažalost, naučili smo to još tokom jezivih devedesetih godina. To znači da je potrebno, prvo, izabrati stabilnu banku koja ima potpuno čistu istoriju poslovanja u našoj zemlji, bez velikih trzavica, promena vlasničke strukture, imena, učestalih spajanja sa drugim strankama.

 
Nažalost, takvih banaka u Srbiji je veoma malo. Dovoljno je samo pogledati noviju istoriju kretanja na domaćem tržištu prenosi Telegraf Biz

I uvek imate i opciju vaše manje opcije sa slamaricom ili nekim vašim štednim kutkom koji će vam takođe obezbediti sigurnost za crne dane ako nemate poverenja u banke.


Nestabilna situacija u celom svetu zbog rata u Ukrajini, velika poskupljenja osnovnih životnih namirnica i energenata, kao i nestašice stvorile su kod mnogih dilemu da li će im u slučaju pogoršanja situacije biti potrebna ušteđevina praktično u svakom trenutku. Na sreću, u većini banaka u našoj zemlji postoji i mogućnost štednje tokom koje klijent može istovremeno i da čuva novac i da zaradi, ali i da u svakom trenutku podiže ili dodaje novac na račun. Takva štednja se zove flex ili štednja po viđenju.
I ono što je važno znati da u  slučaju takve štednje kamatne stope su niže nego prilikom oročene štednje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR