Glas Javnosti

DINARSKA ŠTEDNJA I DALJE ISPLATIVIJA OD DEVIZNE

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

I tokom ove godine, štednja u dinarima raste dinamičnije od devizne štednje, navodi se u izveštaju o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije centralne banke.

I pored globalne ekonomske krize i neizvesnosti izazvane virusom korona, dinarska štednja nastavlja da raste, što ukazuje na to da stanovništvo ima poverenje u stabilnost domaće valute, navodi se u izveštaju.

Većoj isplativosti dinarske od devizne štednje doprinose relativno više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, zatim povoljniji poreski tretman dinarske štednje (kamata na dinarsku štednju se ne oporezuje, dok se kamata na deviznu štednju oporezuje po stopi od 15 odsto), kao i stabilnost – monetarna (niska inflacija i inflaciona očekivanja i relativna stabilnost deviznog kursa) i finansijska.

Primer iz analize pokazuje da ako je štediša oročio 100.000 dinara u martu 2019. godine po kamatnoj stopi od 2,73 odsto, on bi u martu 2020. godine dobio preko 2.000 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio u evrima protivvrednost istog iznosa uz kamatnu stopu od 1,2 odsto. 

(Piše: Z.O.P.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR