Glas Javnosti

TRI FAKTORA KOJA MOGU DA OBORE INFLACIJU : Evo kako to može uticati na cene

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mnoge projekcije iz majskog izveštaja NBS o inflaciji koji je danas predstavljen, bolje su od očekivanih. Podatak o aprilskoj međugodišnjoj inflaciji u Srbiji od 15,1 odsto potvrđuje da je vrhunac inflacije iza nas i da prethodno preduzete mere monetarne politike daju rezultate, izjavio je viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović.

On je naveo da će inflacija u narednim mesecima nastaviti da opada i da se očekuje da krajem godine bude na dvostruko nižem nivou nego što je bila tokom prvog tromesečja. S druge strane, povratak inflacije u granice cilja od tri plus minu 1,5 odsto očekuje se  sredinom 2024. godine.

Šta je na to uticalo sve i kako će se odraziti na cene hrane?

Kada je reč o cenama hrane, ocenili su da će one međugodišnje padati a ako predstojeća poljoprivredna sezona bude dobra, može se očekivati i padanje cena u jednom mesecu u odnosu na prethodni mesec.

"Očekujemo da se sve prelije na cene hrane i da će krenuti silazna putanja", navedeno je prilikom predstavljanja izveštaja.

Kako je prezentovano, nekoliko faktora uticaće na pad međugodišnje inflacije, pre svega tome će doprineti efekti monetarne politike, slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, ali i niža uvozna inlacija i eksterna tražnja.

Očekuje se da bazna inflacija bude malo ispod 11 odsto za naredni mesec.

Dodatno, Narodna banka Srbije u skorije vreme ne planira da poveća referentnu kamatnu stopu.

Kako je viceguverner poručio, centralna banka je prvo usporila podizanje ključne kamatne stope sa dva povećanja po 0,25 procentnih poena, da bi na poslednjem sastanku Izvršnog odbora odlučila da zadrži kamatu na šest odsto i trenutno ne vide razloge za dalje povećanje kamatne stope.

"Ako sa referentnom kamatnom stopom od šest odsto obezbeđujemo pad inflacije kao naš primarni cilj, onda možemo da obratimo pažnju i na druge ciljeve. Naš drugi cilj je finansijska stabilnost", dodao je on i rekao da se čeka i šta će ECB raditi u narednim mesecima.

Glas javnosti/T02S

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR