Glas Javnosti

TRGOVINE UCENJUJU PEKARE: Marža na pekarske proizvode ide do 100 odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena hleba Sava od sada je, uredbom Vlade, ograničena na 49 dinara, što je tri dinara više nego u prethodnom periodu.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić kaže da je nova cena plod razgovora i pregovora sa Unijom pekara Srbije, čiji predsednik, Zoran Pralica, ističe da cena hleba ne bi mogla da se održi bez subvencija države. Pekari su, naime, dobijali brašno iz robnih rezervi po ceni od 33 dinara po kilogramu. Međutim, kaže Pralica, sada postoji drugi problem.

 
- Svi napori pekara i Vlade se razbijaju time što trgovine ucenjuju pekare tražeći veću maržu od propisane maksimalne - kaže Pralica, navodeći da marža na ostale pekarske proizvode i druge vrste hleba ide od 30 do čak - 100 odsto.

Uredba Vlade o ograničenoj ceni hleba na snazi je i naredna tri meseca, ali je vekna Sava od brašna tip 500 skuplja za tri dinara.

Cena je uvećana jer su, navodi se, poskupele osnovne sirovine.


"Odlučili smo se za korekciju cena hleba na nivo do 49 dinara, jer su od novembra do danas svi proizvodni inputi u pekarskoj industriji poskupeli", kaže Uroš Kandić,.

Ova cena, ističe, nije nešto što je doneto na osnovu jednostrane volje i želje, već se do nje "došlo kompromisom u razgovorima Vlade i Unije pekara".

- Više do 30.000 tona brašna je Vlada prodala pekarima po subvencionisanim cenama, i tako smo smanjivali udare koje su oni imali na stabilnost poslovanja. Ne očekujemo da bude bilo kakvih problema reč o snabdevanju hebom od brašna tip 500 - istakao je Kandić.

Predsednik unije pekara Zoran Pralica ovaj rast cene hleba ne naziva poskupljenjem, već "korekcijom cene".

- Jer, ona je mnogo ranije trebalo da ide na gore. Kada je uredba u novembru stupila na snagu, pšenica je koštala od 19 do 21 dinar, brašno 32, 33 dinara, a realna cena vekne bila je 50, do 55 dinara. A, sada je pšenica 41 dinar - 100 odsto je poskupela, dok je cena ostalih sirovina porasla od 30 do 70 odsto - navodi Pralica.

U budućnosti će, kaže, sigurno doći do većeg skoka cena.


- Ali, borimo se zajedno sa Vladom koja nam je mnogo pomogla da održimo cenu hleba za građane koji nisu dobro situirani. Država nam je pomogla kroz subvencije,. Ne bismo mogli da održimo cenu, da nismo dobili da kupujemo brašno iz robnih rezervi po 33 dinara sa PDV-om - navodi Pralica.

On navodi da je pre dvadesetak dana, kada je počela da se razmatra uredba o ograničenju cene hleba čija je rok primene bio pri kraju, realna cena hleba - na ceni pšenice od 35 dinara - bila je, navodi, 60 dinara.

- Sada je pšenica na 41 dinar, pa bi vekna hleba mogla biti i 65, 70 dinara - objašnjava on.

Srećom, kako dodaje - postignut je dogovor. Sada, ističe, pekari imaju drugi problem.


- Trgovine ne poštuju uredbu vlade i svi napori pekara i Vlade se razbijaju time što trgovine ucenjuju pekare. Iako uredba kaže da maksimalna marža može da bude šest odsto, trgovine ucenjuju proizvođače tražeći da marža neopravdano bude 20 odsto. Tražimo da nam objasne kako to da supermarket koji ima pet hiljada artikala ne može da izdvoji pet artikala iz potrošačke korpe i da kaže - marža je tu šest odsto, a ne 20, 30 odsto - kaže Pralica.

Na sve ostale pekarske proizvode i vrste hleba trgovinska marža je, ističe - od 30 do 100 odsto.

- Ne može niko da mi kaže da trgovci koji za vreme pandemije i sada zarađuju više nego ikada, ne mogu da naprave  ustupak kao svi mi ostali građani i proizvođači, i kukaju da im je stalno sve malo. Moramo da razbijemo taj lobi trgovine i vratimo ih na mesto gde pripadaju - naveo je Pralica, a piše N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR