Glas Javnosti

Folksvagen prijavio osam imena za nove modele automobila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Folksvagen (Volkswagen) je inspiraciju za nova imena pronašao u grčkoj mitologiji, ali i muzici i čudovištima.

Nemačka kompanija je u nekoliko proteklih nedelja prijavila osam novih zaštitnih znakova i imena, od kojih je većina prijavljena u nemačkom Odeljenju za patente i trgovačke znake (DPMA).

Još nekoliko ih je podneseno meksičkim i čileanskim telima, što potencijalno ukazuje na to da su ta nova imena namenjena vozilima izvan evropskog tržišta.


Zaštitni znakovi prijavljeni su za sledeća imena (abecednim redom):

Airon
Angra
Hera
Tempus

Tera
Therion
Thron
Tukan

Značenja imena

Čini se da Airon nema jasno značenje, ali reč “Ayron” je ime koje znači “planina snage”. Angra je daleko zanimljivija jer ima više značenja. Na portugalskom reč znači uvala ili zaliv. Na staronordijskom to znači tugovati ili uznemiriti. To je takođe rod insekata koji kopaju jame, ali i vrsta riba, ali i ime brazilskog metal benda. Dodajmo i da je Angra Mainyu ime destruktivnog duha ili zla u zoroastrijskoj eri.

Ipak, pretpostavlja se da je Folksvagen prilikom odabira imena ciljao na  nešto drugo. Sredinom 1980-ih fabrika pod nazivom Angra Industria e Comercio de Carrocerias proizvela je vozilo opisano kao ukrštanje sportskog automobila i bagija, a koje je koristilo VW mehaniku sa vazdušnim hlađenjem i karoseriju od stakloplastike, pa možda VW namerava da „oživi“ ovo vozilo u Brazilu, gde je originalno nastalo.

Druga imena nemaju baš pozadinsku priču. Hera je ime iz grčke mitologije, tačnije ime boginje zaštitnice za brak, žene i bračnu harmoniju. Hera je takođe opisana kao zaštitnica žena tokom porođaja, što sugeriše da je to dobro ime za porodično vozilo.


Tempus je latinska reč za vreme, ali je takođe finska, švedska i nemačka reč za gramatičko vreme. Tu je i Tera, što označava trilion. To nije ništa posebno, ali “teratos” je srodna reč koja znači čudovište, što je zanimljivo jer još jedno nedavno zaštićeno ime, Therion, na grčkom znači divlja životinja ili zver. Ime se takođe koristi za opisivanje zveri iz biblijske knjige Otkrivenja i korišćeno je kao ime simfonijskog metal benda iz Švedske. Therion je takođe rod osa i starogrčki naziv za sazvežđe Lupus.

Sva ova imena imaju višestruka značenja osim za Thron (nemački za presto) i Tukan (alternativni način pisanja za tropsku faunu ptica poznatu kao Toucan), ali ono što se primećuje je opet povezanost s grčkom mitologijom, binomnom nomenklaturom i rok bendovima.

Podsetimo, istorija aktuelnih imena VW-a ispunjena je grčkim rečima i nazivima, ali su i nemačke reči za znamenitosti takođe služile kao inspiracija tokom godina. VW takođe voli da koristiti imena inspirisana vetrovima: Golf dobio je dobio ime po Golfskoj struji na Atlantiku, a po vetru je nazvan i Passat, kao i Bora po buri.

Teško je predvideti kako će se nova imena koristiti, ali s obzirom na to da većina VW crossovera i SUV vozila ima imena koja počinju slovom T, verovatno je pretpostaviti da će to biti slučaj i u budućnosti.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR