Glas Javnosti

TRAŽILA POSAO U IT sektoru, odbili je 357 PUTA!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sofija Čeng, bila je veliki optimista kada je počela da traži posao nakon što je naučila da programira, jer posla za nju nije bilo ni za lek.

Sofija Čeng je svoju karijeru počela u koreanskom restoranu u Kaliforniji, gde je za vreme studija radila kao hostesa. Nakon što je diplomirala dobila je unapređenje u pomoćinka menadžera, a kasnije i samu menadžerku. Onda je kolega počeo da je uči da programira, piše Blic.

- Odmah sam se zaljubila, rekla je Čeng i dodala da zna da je to kliše, ali da mora da istakne da je tada shvatila šta je njena strast.

Kao i milioni drugih Amerikanaca, ona je za vreme pandemije odlučila da promenui karijerni put i odlučla se da ušteđen novac potroši na "boot-camp" tj. školu za programiranje koja je trajala ukupno 13 nedelja. Nedelju dana nakon što je završila kurs, upustila se u potragu za poslom, piše Biznisinsajder.

Pet dana nedeljno, od 9 do 5 se prijavljivala na svaku otvorenu poziciju za početnike, a bogami i za prakse. Pored toga svakodnevno je kontaktirala i regrutere, i napravila je sebi onlajn portfolio.

- Poprilično sam bila naivna. Mislila sam da ću dobiti posao nakon mesec dana zato što program koji sam završila ima dobru reputaciju, kaže ona i dodaje da se mesec dana pretvorilo u dva, zatim tri, četiri itd.

- Počela sam da razmišlja, šta nije u redu samnom, kaže Čeng.

Vesti o manjku radne snage u SAD, kao i sve veća potražnja za IT kadrom, kojima je konstantno bila okružena nisu pomogli.

Šest meseci kasnije, Čeng je bila intervjuisana 40 puta, i odbijena preko 357 puta od kako velikih tako i malih kompanija. Ona je ispričala za Biznisinsajder da je najčešće pitanje koje su joj postavljali bilo zašto je promenila karijeru.

Iste nedelje kada je odlučila da se vrati da radi u restoranu, dobila je dve ponude za posao. Nakon što je prihvatila jednu od ponuda odlučila je da svoje iskustvo podeli na Linkedinu.

- Znam da su svuda nestašice, ali imam osećaj da ito tako mnogo ljudi traži posao i ne znam zašto ta dva nisu izbalansirana, zaključila je u svojoj objavi na Linkedinu Čeng.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR