Glas Javnosti

TRAŽE DOSTOJANSTVEN RAD: Zbog spornog Pravilnika o radu, sindikati Zijin Copper proteste najavili za 27. decembar

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Reprezentativni sindikati Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) najavili su da će 27. decembra početi protest zbog nezadovoljstva novim pravilnikom te komanije o radu, a od Vlade Srbije i resornih ministarstava su tražili da se uključe u rešavanje tog preblema.

Ovo je najavljeno na konferenciji za novinare ispred generalne direkcije te kompanije uz prisustvo nezadovljnih radnika koji traže poništavanje Pravilnika, i usklađivanje rasta zarada sa predlogom povećanja zarada socijalno-ekonomskog saveta za 14,3%, umesto, kako je predložio menadžment Ziđina, linearnog povećanja za oko 5.000 dinara.
Predsednik Saveza sindikata metalaca Srbije Zoran Marković podsetio je na prošlogodišnje pregovore sa kompanijom Ziđin Koper i ministarstvima rudarstva, rada i privrede, kada je potpisano da "niko nema mogućnost da jednostrano promeni bilo koju tačku ili odredbu pravilnika koji je tada potpisan", ali da se dogodilo suprotno, prenosi portal Ekapija.

- Socijalno-ekonomski savet dao je predlog povećanja zarada u republici za 14,3%, iako je inflacija u Srbiji 15,1. Ipak, sindikat je spreman da pregovara i da se izbori za sva radnička prava koja su zagarantovana prvim kolektivnim ugovorom koji su predstavnici Ziđina potpisali prilikom kupovine kompanije. Ovde se ne borimo za povećanje plata, već za usaglašavanje zarada koje je pojela inflacija - rekao je Marković.
Predsednik granskog sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost Časlav Gavrić, rekao je da je poslodavac jednostrano doneo Pravilik o radu bez razgovora sa reprezentativnim sindikatima.
- Ovde smo da odbranimo pravo na dostojanstven rad i zaradu ne samo rudara i metalurga, nego i radnika u celoj Srbiji - rekao je Gavrić i ocenio da kineski poslodavci imaju veliku podršku među "srpskim Kinezima koji ih loše savetuju".

- Ponuda novog nacrta Kolektivnog ugovora koju je dostavljen sindikatima Ziđin Koper, bila je zapravo "nepristojna ponuda", jer su pola stvari iz prvog Kolektivnog ugovora eliminisali, a pola ubacili u novi pravilnik. To znači da će menjati Pravilnik kako oni hoće, i sve što su zamislili to će i ostvariti ukoliko im se ne suprotstavimo - smatra Gavrić.
On je napomenuo da su sindikati spremni za nastavak pregovora, jer ih na to obavezuje zakon, ali da se od protesta neće odustati.
Radnicima srpskih ugljenokopa koji su zbog niskih zarada stupili u štrajk, danas je iz Bora upućena podrška da istraju u zahtevima o povećanju zarada i boljim uslovima rada.

BONUS VIDEO


Fudbaler poginuo nakon što je udario u betonski krst, a pre dve godine uhvaćen pijan za volanom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR