Glas Javnosti

BRUKA: POLICIJA SASLUŠAVALA NASTAVNICU ZBOG ŠTRAJKA

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ u Gospođincima dešava se nasilje trećeg stepena za koje nije sazvan Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja iz jednog jednostavnog razloga: onaj ko ga saziva, jedan je od onih koji čine nasilje, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Sve je, kako se navodi, počelo pred prvi decembar ove godine, a kulminiralo prvog dana decembra, dok su se nastavnici pomenute škole borili protiv svih vrsta nasilnog ponašanja.

– Tada je predsednica sindikata saslušavana od strane prosvetne inspektorke, znači države, u prisustvu direktora škole, znači države i dva uniformisana policajca, znači države. Verovatno je lakše isleđivati jednu ženu, nego juriti prestupnike, ili je možda akcija “Stop nasilju u školama” u Gospođincima, zločin? – navodi se u saopštenju i dodaje:

– Od od tada do danas pritisci na 40 ljudi, članova i simpatizera USPRS-a u OŠ „Žarko Zrenjanin“ ne prestaju. Prosvetnoj inspektorki se svidelo, pa dolazi često i maltretira sve po redu, direktor je malo na bolovanju, malo nije, a policajci su se trenutno pritajili, tako da ne znamo šta rade. Sramota je svakako sveopšta. Ministar će reći da li se sa ovim slaže i da li je nešto od pomenutog njegova ideja. A mi? Mi se spremamo za Gospođince! – poručuje se u saopštenju koje je potpisala predsednica Unije SPRS Jasna Janković.

U ekskluzivnoj izjavi za Glas javnosti predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović objašnjava da je 1. decembra, kada je organizovan štrajk u znak protesta zbog nasilja u školama, u Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ u Gospođincima došla prosvetna inspektorka i obavila razgovor sa predsednicom sindikalne organizacije škole.

– Ja bih to pre nazvao saslušanjem, jer je razgovor obavljen u prisustvu dva policajca, što liči na povratak u devedesete za koje smo mislili da su davno prošle. Takvo saslušanje nije ni u skladu sa zakonom, jer zakon predviđa da se to čini u prisustvu pripadnika policije samo kada postoji opasnost od nasilja, odnosno po bezbednost, što nije bio slučaj, jer je i u zapisniku koji smo o tome dobili konstatovano da nije postojala takva vrsta opasnosti – kaže Jović, napominjući da su razgovoru prisustvovali i direktor i sekretar škole.

Kako dodaje, zakon i propisi su prekršeni i zbog toga što je inspektorka došla tako što je telefonom o tome obavestila direktora škole, a trebalo je da ga obavesti tri dana ranije.

– Inspektorka je zahtevala od direktora da kazni sve koji su tog dana štrajkovali i bilo je nagoveštaja da će biti novčano kažnjeni. Međutim, mi smo alarmirali Ministarstvo prosvete i pokrajinski sekretarijat, a danas smo bili i na sastanku sa direktorom škole i očekujemo da će se sve rešiti pozitivno po zaposlene, odnosno da neće biti oštećeni – ističe Jović.  

Napominje da je situacija bila napeta, ljudi uplašeni, ali da se trude da sve bude dovedeno u red i da škola nastavi da normalno funkcioniše.

– Inače, nastava se posle tog štrajka 1. decembra odvija normalno. Želimo da sve rešimo mirnim putem, dogovorom, ali ako bude trebalo, primenićemo i druge načine sindikalne borbe – zaključuje Jović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR