Glas Javnosti

TRANSFORMACIJA EPS-a POD PRITISKOM MMF-a: Struja POSKUPLJUJE DVA PUTA do kraja godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Elektroprivreda Srbije je upala u dubiozu zbog državnih odluka, a ne odluka menadžmenta, kaže konsultant i kolumnista Nove ekonomije Bogdan Petrović.

Petrović je izjavio u emisiji Iza vesti, govoreći o transformaciji EPS, da bi rekao da je to "politička odluka", prenosi N1.

Prema njegovim rečima, transformacija EPS iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa je „prinuda MMF“.

– Naša vlada je prihvatila memorandum sa MMF, gde je eksplicitno navedeno da će preduzeti reforme u energetskom sektoru. Međutim, pod reformama u energetskom sektoru se podrazumeva i transformacija EPS iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Pored toga, tim memorandumom je tačno utvrđena dinamika poskupljenja struje – 1. maja osam odsto, 1. novembra još osam, pa sledećeg 1. maja osam – kaže Petrović.

Rekao bi, dodaje, da je odluka „politička“.

– Politički ste primorani od strane MMF, vi ste to potpisali da biste dobili pare. Ta mantra o transformaciji EPS u zatvoreno akcionarsko društvo je počela još kad je Zorana Mihajlović prvi put bila ministar energetike. Korporativizacija, formalno, vi se zovete AD, malo drugačije se zovu organi upravljanja, sad imate nešto što je Skupština AD, ali tu skupštinu čini samo jedan akcionar, suštinski sve ostaje isto, to preduzeće će i dalje raditi kako Vlada Srbije njemu bude nalagala, kaže.

Možda je pravo pitanje, kako napominje, „zašto je EPS upao u dubiozu“ i dodaje da je to „bilo zbog državnih odluka, a ne odluka menadžmenta“.

Prema njegovim rečima, „politički je odgovorna ministarka da objašnjava građanima svoje poteze“.

– Ja to ne mogu da shvatim, formalni akt promene pravne forme ne donosi ništa. Nisam stručnjak za javne nabavke, ali mogu reći da je Elektromreža Srbije, koje je zatvoreno AD, i dalje ostalo u sistemu javnih nabavku, nije potreban konkurs za izbor direktora, ali EPS je imao nekoliko konkursa koji se nikad nisu okončali. EPS-om već neko vreme upravljaju ljudi u VD statusu. Vlada tu ne poštuje sopstvene zakone, to je problem, ništa promena pravne forme neće doprineti, ako vlada ne bude poštovala zakone, ističe Petrović.

Objasnio je i „kako Vlada šteti EPS-u“ i citirao izveštaj o godišnjem poslovanju EPS.

– Imate dva preduzeća koja su nekad bila deo EPS, EMS i EDB, oni uzimaju određenu struju od EPS, trebalo bi tu struju da plaćaju po tržišnim cenama, vidite da plaćaju po povlašćenoj ceni. Vlada Srbije je svojim zaključcima terala EPS da ne poštuje Zakon o energetici i da favorizuje dva druga subjekta u elektroenergetskom sektoru, da ne govorim da Vlada tera EPS da prodaje struju namenskoj industriji po nižoj ceni nego što prodaje ostaloj privredi, kaže Petrović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR