Glas Javnosti

Nadzorni odbor EPS-a danas nije usvojio novi statut, sutra nastavak sednice

Društvo
Autor: Glas javnosti

Članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije nisu usvojili predlog novog statuta, koje im je uputilo Ministarstvo energetike,

Sednica NO EPS-a biće nastavljena sutra.

„Predlog nije usvojen, a o njemu se danas nije ni glasalo“, kaže sagovornik našeg portala.

Na dnevnom redu Nadzornog odbora EPS-a našao se predlog statuta koji bi bio na snazi nakon što EPS bude transformisan u akcionarsko društvo.

Podsećamo, predloženi tekst od početka je izazivao otpor u tom javnom preduzeću, a ministarka Dubravka Đedović jutros je izjavila da bi predstavnici radnika bili deo nadzornog odbora tog preduzeća. To se može tumačiti i kao popuštanje Ministarstva energetike, budući da ta stavka nije bila u prvoj verziji statuta.

„Niko ne treba da se plaši. Promene neće uticati na radnike koji odgovorno i profesionalno rade svoj posao, to apsolutno tvrdim. Prava radnika se ne određuju Statutom, već Kolektivnim ugovorom. Razgovarala sam sa svim predstavnicima sindikata i usvojili smo određene primedbe. Predstavnici radnika će biti u Nadzornom odboru i time štitimo zaposlene. Svi ostali otpori predstavljaju borbu za lične interese“, poručila je Đedović za RTS.


Prema predlogu novog statuta, osnovna delatnost preduzeća bila bi proizvodnja električne energije, dok je sada to trgovina strujom, koja ostaje kao jedna od delatnosti.

Takođe, prema pomenutom predlogu upravljanje društvom je podeljeno između Skupštine, Nadzornog i Izvršnog odbora.

“Funkciju Skupštine vrši osnivač preko jednog ovlašćenog predstavnika. Mandat ovlašćenog predstavnika u Skupštini određuje osnivač (država Srbija, odnosno Vlada Srbije) odlukom o njenom imenovanju”, piše u Statutu.

Skupština, dalje, imenuje članove Nadzornog odbora, kojih ima ukupno sedam i to na period od četiri godine.

Zatim, Nadzorni odbor imenuje članove Izvršnog odbora, kojih je takođe sedam, potom se bira generalni direktor.

Glas javnosti/Nova/RTS

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR