Glas Javnosti

SVETU PRETI NESTAŠICA KUKURUZA: Farmeri u velikom problemu, cene blizu desetogodišnjeg REKORDA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cena kukuruza na terminskom tržištu u Čikagu za džak od 25,4 kg (bušel kukuruza) premašila je danas 8,0 dolara prvi put u poslednjih skoro 10 godina, približavajući se rekordnom nivou zbog straha od poremećaja u globalnoj ponudi.

Ugovori za isporuku kukuruza u narednom periodu (fjučersi) sklapaju se po ceni od 8,04 dolara za bušel (25,4 kg), višoj za 2,6 procenata, jer sukob u Ukrajini, koja je jedan od vodećih svetskih proizvođača ove žitarice, ne pokazuje znake popuštanja, izveštava "Blumberg".

Cene kukuruza u SAD nisu bile na nivou od osam dolara za bušel još od septembra 2012, nakon razarajuće suše koja je desetkovala prinose na američkom srednjem zapadu, kada je cena dostigla istorijski rekord od 8,49 dolara po bušelu.


Izglede globalne ponude kukuruza ugrozio je napad Rusije na Ukrajinu koji je poremetio poljoprivredu i trgovinske tokove u tom regionu, koji u ukupnom svetkom izvozu učestvuje sa oko jednom petinom.

Dodatnu brigu predstavlja prolećna setva. Naime, rast cena đubriva pomračuje izglede setve u Sjedinjenim Državama, koje su najveći svetski proizvođač kukuruza.


Pored toga, naredni rod kukuruza u Ukrajini mogao bi da bude manji za skoro 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, prema proceni ukrajinskog udruženja za žitarice.

Američki farmeri nameravaju da poseju više soje nego kukuruza ove godine, što je tek treći takav slučaj u istoriji SAD-a, jer ih rekordne cene đubriva primoravaju da se odreknu uzgoja žitarica koje su skupe, dodaje "Blumberg".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR