Glas Javnosti

SVAKO DRUGO RADNO MESTO, IT STRUČNJAK: Izvoz IT usluga ove godine bi mogao premašiti 2,5 mlrd EUR

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Svako drugo radno mesto koje je otvoreno u Srbiji u proteklih godinu dana bilo je u IT sektoru, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji o primeni digitalnih rešenja u tradicionalnim industrijama i dodala da bi izvoz IT usluga ove godine mogao premašiti 2,5 mlrd EUR, navodi se na sajtu Vlade.

Prema njenim rečima, "suficit će iznositi više od milijardu i po EUR".
Istakla je da je primena veštačke inteligencije izuzetno značajna za budućnost i konkurentnost naše ekonomije, a onda i za povećanje plata i penzija i stvaranje dodatne vrednosti.

Prema rečima predsednika Privredne komore Marka Čadeža, veštačka inteligencija se malo koristi za inovacije i stvaranje novih proizvoda i usluga, a Privredna komora Srbije će u narednom periodu raditi na pospešivanju toga, piše portal Ekapija.
- Plan je da povećamo broj kompanija koje ćemo podržati i koje će proći kroz proces digitalne transformacije kako bi mogle da koriste veštačku inteligenciju. Cilj nam je da povezujemo tehnološku zajednicu sa tradicionalnom industrijom - zaključio je Čadež.

Predsednik PKS-a istakao je da se sada više ne postavlja pitanje šta može veštačka inteligencija, već kako da se nađe najbolja veza između ljudske i veštačke inteligencije koja bi se iskoristila u stvaranju novih proizvoda i usluga.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR