Glas Javnosti

STIŽU DODATNE SUBVENCIJE : Odnose se na stolariju i solarne panele

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije usvojila uredbu o finansiranju energetske efikasnosti u 2023. godini

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u 2023. godini, saopšteno je posle sednice.

Programom je utvrđeno više ciljeva, ušteda energije i njeno racionalno korišćenje primenom savremenih tehnologija i proizvoda čije je korišćenje ekonomski opravdano, korišćenje obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe, zaštita životne sredine kroz smanjenje emisije štetnih gasova.


Predviđene su i mere unapređenja energetske efikasnosti koje imaju prioritet u finansiranju ili sufinansiranju, kao što su, unapređenje termičkog omotrača zgrade, zamena termotehničkih sistema ili deo sistema efikasnijim sistemima u zgradi, modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja u objektima, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju.

Nakon ove odluke Vlade moguće je raspistati konkurse za lokalne samouprave za dodelu subvencija za stolariju, kotlove i solarne panele.

Vlada je donela i Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu.

Tom merom će se, kako je navedeno, podstaći proizvođači konditorskih proizvoda da kupuju domaće mleko u prahu i time smanje pritisak na domaće mlekare koje bi nesmetano nastavile otkup mleka od poljoprivrednika.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Saveta za međugeneracijsku saradnju i solidarnost koji ima za cilj da podstakne i uključi sve relevantne činioce da na svim nivoima deluju kako bi se stvorile bolje mogućnosti za aktivno starenje i jačanje solidarnosti između generacija.

- "Rad Saveta treba da podstakne ostvarivanje efikasne međusobne podrške i saradnje različitih starosnih grupa, kako bi zajednički osmislili inovativna rešenja za podizanje kvaliteta života osoba u starijem dobu, ali i dece i mladih radi jačanja međusobne socijalne kohezije i solidarnosti - navedeno je u saopštenju.

Na sednici je usvojena i Odluka o obrazovanju Saveta za pitanja starosti i starenja čija je osnovna uloga razmatranje pitanja starenja, društvenog i ekonomskog položaja starih lica, mogućnosti korišćenja njihovih radnih i stvaralačkih potencijala i učešća u razvoju društva.

Vlada Srbije saglasila se da se proširi područje Slobodne zone "Šabac" u Šapcu.

Glas javnosti/24sedam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR