Glas Javnosti

STIŽE POMOĆ: Rebalansom se poljoprivredni budžet uvećava za 16,5 milijardi dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije za 2022. godinu će nakon rebalansa biti uvećan za 16,5 milijardi dinara i iznosiće 78,5 milijardi dinara, što je gotovo 5,3 odsto poreskih prihoda budžeta Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo.

Za direktna plaćanja koja se odnose na premiju za mleko, osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju i podsticaje u stočarstvu obezbeđeno je dodatnih 7,7 milijardi dinara, a za mere ruralnog razvoja 2,87 milijardi dinara.
Kako je najavljeno, pored vanrednih mera pomoći proizvodjačima suncokreta, finansijsku podršku će dobiti i proizvođači šećerne repe roda 2023. u iznosu od 35.000 dinara po hektaru, a najviše do 500 hektara, za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe, prenosi portal Ekapija.

Takodje, Ministarstvo je najavilo da će podržati subvencionisanje dela kamate za period odlaganja otplate kredita (grejs period) odobren reprogramom, od šest do 12 meseci, a koji su subvencionisani po osnovu
Pravilnika o kreditnoj podršci.
- Do kraja godine biće obezbedjeni i dodatni podsticaji poljoprivrednim gazdinstvima na ime regresa u iznosu od 20 dinara po litri goriva, za 50 litara po hektaru, za maksimalno 20 hektara, što znači maksimalno 20.000
dinara po gazdinstvu - navelo je Ministarstvo.
U saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, do kraja godine biće realizovana i bespovratna isporuka do 15.000 tona merkantilnog kukuruza u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR