Glas Javnosti

POLJOPRIVREDA NAJVIŠE ISPAŠTA: Italija pogođena najvećom sušom u poslednjih 70 godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zbog suše u Italiji, naročito u njenom severnom delu, situacija je vrlo zabrinjavajuća. I mada vode za piće još ima, upaljen je alarm u poljoprivrednom sektoru, koji trpi gubitke, što će se odraziti na potrošače i njihovu kupovnu moć.

Sa 60% manje padavina u odnosu na prosek za ovo doba godine i sa za dva stepena višim temperaturama u odnosu na prethodne godine, u Italiji se dešava nešto što poljoprivrednici nazivaju "dramatičnom kombinacijom sa velikim posledicama".
Šteta od suše bi mogla da dostigne 6 mlrd EUR, što znači 10% manje od vrednosti poljoprivredne proizvodnje na nacionalnom nivou.

Umberto Bertolazi, direktor kompanije Coldiretti u Milanu kaže da je ovo najveća suša u poslednjih 70 godina, te da procenjuju i štetu u poljoprivrednoj proizvodnji.
- Sirovine će biti manje dostupne. Neće biti dovoljno mleka, niti mlečnih proizvoda. Bez dovoljno stočne hrane, doći će i do smanjivanja stada - upozorava Bertolazi.
Dodaje da je i Lombardija, koja ima velika jezera kao što su Komo i Garda pogođena sušom još od decembra, kao i da su zato jezera puna svega 30%, zbog čega poljoprivreda najviše pati, a onda i ostali sektori, prenosi portal Ekapija.
Žetva pšenice u Italiji će biti manja za 30%, a kukuruza će biti manje za 50% zato što je sever zemlje područje na kome se uzgaja 90% kukuruza i pirinča, najviše pogođen sušama.

Maslinovo ulje - berba i cene
Kada je reč o maslinovom ulju, očekuje se smanjenje proizvodnje od 40%. Polja na kojima se uzgaja voće i povrće su praktično izgorela zbog čega je berba smanjena za 70%.
Vrućina i suša pogađaju i životinje: krave piju i do 140 litara vode dnevno što je dvostruko više u odnosu na prethodne godine.


Krave, međutim, daju 20% manje mleka, što će dovesti do porasta cena mleka za oko 15%.
- U ovom momentu visoka inflacija, suše i vrućine dovešće od jeseni do smanjenja kupovne moći. Ljudi će morati da biraju jeftinije proizvode. Prvo će izdvajati manje za odeću, zatim za restorane i kafiće, a onda će početi da štede i na hrani. Situacija dalje zavisi i od političke, kao i od finansiranja poljoprivrede - objašnjava Umberto Bertolazi.
Rat, rast cena i zatvaranje farmi
Komplikovana situacija, već teška zbog rata u Ukrajini, u Italiji dovodi do porasta cena za oko 9,6%.
Italijane će voće i povrće koštati 1,97 milijardi više, hleb i pasta 1,65 milijardi, a meso i salame 1,54 milijardi više u odnosu na prošlu godinu.
Jedna od deset farmi se zatvara, dok 30% njih rade sa gubicima.

Cena đubriva je porasla za 170%, za 90% za ishranu i napajanje stoke, kao i za 129% za benzin.
Vlada premijera Marija Dragija izdvojila je 36,5 mil EUR za poljoprivredni sektor dekretom suše. No, pad Vlade danas dovodi do zabrinutosti za budućnost u svim sektorima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR