Glas Javnosti

Stigle i prve trešnje CENA DA SE ZAGRCNEŠ

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene voća i povrća na beogradskim pijacama skočile su u odnosu na prtehodnu sezonu!

Najskuplji kilogram jagoda reporteri beogradskih medija zatekli su na Kaleniću, a za njega treba izdvojiti 1.000 dinara. Najjeftinije jagode koštaju 250 dinara, a prosečna cena je oko 450 dinara. Za kilogram prvih trešanja treba izdvojiti barem 500 dinara.


Deo pijačnih prodavaca na pijaci Zeleni venac visoke cene voća i povrća pravda činjenicom da je reč o prvom rodu i teše mušterije da će ta cena vremenom postati niža.

Čak i prodavci na Bajlonijevoj pijaci priznaju da je poskupljenje povrća vidno. Građani navode da je na pijacama ipak jeftinije nego u prodavnicama, a kao primer navode papriku koju su na pijaci platili duplo manje.

Paradajz je u odnosu na prošlu sezonu skuplji za 20 odsto i košta od 300 do 500 dinara zavisno od vrste. Udar poskupljenja nije zaobišao ni papriku čija cena je sada prešišala 300 dinara po kilogramu. 

U ostalim gradovima Srbije situacija je uglavnom slična. Građani Čačka, Leskovca, Požarevca i Niša kilogram jagoda u proseku plaćaju 400 dinara dok isto voće u Kikindi košta više od 500 dinara.

Produžena zima i jutarnji mrazevi koji će smanjiti rod ranog voća u Srbiji i kriza izazvana ratom u Ukrajini doprineće rastu cena voća, piše Tanjug, a prenose mediji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR