Glas Javnosti

PAPRENE CENE U SRPSKIM PRODAVNICAMA: Kafa, čaj i kakao poskupeli 24,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, IMA LI KRAJA POSKUPLJENJIMA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Potrošačke cene u aprilu povećane su za 9,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Meso je poskupelo 19,5 odsto, a "kafa, čaj i kakao" 24,5 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U poređenju sa prethodnom godinom, „hrana“ je u aprilu bila skuplja za 16 odsto, piše Nova ekonomija.

„Ulja i masti“ poskupeli su za 17,6 odsto, dok su cene povrća, u odnosu na lane, veće 23,7 odsto. „Mleko, sir i jaja“ u odnosu na april 2021, veće su za 12 odsto.


U podacima RZS-a se može videti i da su cene „materijala za održavanje i popravku stanova“ u odnosu na april 2021. godine veće za 17,8 odsto, a cene „usluga za popravku i održavanje stanova“ za 14,8 odsto.

"Novine i časopisi" poskupeli su za 36 odsto u aprilu, u odnosu na prošlu godinu, a kancelarijski materijal 13,5 odsto.

Cene "transporta" u aprilu, u odnosu na godinu pre, veće su za 13,4 odsto.


U aprilu su cene "goriva i maziva za putnička vozila" bile veće za19,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Mesečna inflacija 1,5 odsto

Potrošačke cene u aprilu u odnosu na mart su povećane za 1,5 odsto, a u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku za 4,3 odsto, navodi RZS.

U aprilu je, kada se poredi sa martom, rast cena zabeležen u grupama Hrana i bezalkoholna pića (2,7 odsto), Odeća i obuća (2,1 odsto), Transport (1,8 odsto), Restorani i hoteli (1,3 odsto), Rekreacija i kultura (1,2 odsto), Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (1,0 odsto), Oprema za stan i tekuće održavanje (0,9 odsto) i u grupi Zdravlje (0,6 odsto).

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR