Glas Javnosti

ŠTA SE DEŠAVA NA TRŽIŠTU? Trostruko skuplja taksa za gradnju stanova u centru Niša

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nadoknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta koja se plaća prilikom gradnje stanova, za one koji se odluče da grade u centru Niša ubuduće će biti tri puta veća, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine grada Niša.

Investitori će za gradnju stanova u centu grada, sa obezbeđenim priključkom na toplovodnu mrežu, ubuduće plaćati 21.762 dinara, rekao je vršilac dužnosti načelnika Uprave za građevinarstvo Goran Zdravković.

- Do sada su investitori koji su gradili stanove u prvoj zoni plaćali 7.700 dinara po kvadratu, a u drugoj zoni 7.200 dinara. Sada su te zone spojene u jednu zonu, shodno spajanju zona za plaćanje poreza na imovinu koje je uradila lokalna poreska administracija i za nju važi doprinos od 21.762 dinara - izjavio je Zdravković, prenosi portal Ekapija.

On je kazao da su doprinosi za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u drugoj zoni sada 7.500 dinara po kvadratu, a bili su 6.500 dinara.
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da je grad nekoliko puta uvećao nadoknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta kako bi "maksimalno odbio investitore koji žele da grade u centru grada".
- Ukoliko je neko spreman da plati tu cenu za gradnju u centru grada, koja je nekoliko puta veća nego li na području opštine Pantelej ili Palilule, u redu neka plati - istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da grad sa Komisijom za planove razmatra način kako da stane na put investitorima koji garaže, nakon dobijanja upotrebne dozvole, prevaraju u lokale.
Sotirovski je kazala da se na taj način izigraju i zakon i grad i navela primer Novog Sada koji je odlučio da za svaku garažu pretvorenu u lokal kazni investitora sa dva miliona dinara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR