Glas Javnosti

Cena struje za privrednike veća od Nove godine za čak 40 odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije je donela odluku po kojoj će struja za privredu od 1. januara poskupeti za skoro 40 odsto.

Zaključkom Vlade je Elektro-privreedi Srbije naloženo da u narednih šest meseci privredi prodaje struju po ceni od 75 evra za megavat-sat. 

Tokom ove godine, cena struje za privredu krajem 2020. godine i početkom 2021. godine bila je između 50 i 55 evra za megavat-sat, što znači da je od Nove godine cena veća za 20 evra po megavat satu.

Za kupce na rezervnom snabdevanju poskupljenje iznosi skoro 50 odsto, pa će umesto 66 evra megavat sat plaćati preko 97,5 evra.

Pored toga, naloženo je da se ta cena ponudi i svim subjektima koji imaju ugovor sa EPSom za cenu veću od 75 evra, a to su svi  ugovori zaključeni u drugoj polovini ove godine. Podsećamo, privrednici su se žalili na EPS-ovu diskriminaciju cenom struje. 

I uz ovo poskupljenje, cena struje za privredu će biti znatno ispod cene koja važi na tržištu za godišnje isporuke, prenosi Nova ekonomija.

Rast cena struje će se sigurno preneti na rast cene finalnih proizvoda i uticati na rast inflacije u prvom polugodištu.

Elektro-privreda Srbije oglasila se na izjave predsednika "Poslovnog kluba Privrednik" Zorana Drakulića koji je kritikovao preporuku Vlade Srbije o ograničenju cene struje za privredu tvrdeći da se na taj način ipak sprovodi poskupljenje struje. U EPS-u kažu da im je preporučeno da cena struje za sve privrednike u prvoj polovini 2022. godine bude 75 umesto 302,5 evra po megavat-satu, koliko iznosi tržišna.

Drakulić je izjavio da će Vladina preporukama za EPS značiti najmanje milijardu evra prihoda koji će poslužiti da se pokriju gubici koji su nastali zbog nedavnih havarija. U EPS-u ipak navode da je rast cena električne energije na svim evropskim berzama počeo još u maju. 

"Uzroci (za poskupljenje) su višestruki, kompleksni i globalne prirode. Gospodin Drakulić bi morao da zna da je poslednja ostvarena berzanska cena u regionu za isporuku baseload dijagrama električne energije u prvoj polovini 2021. godini 302,5 evra po megavat-satu", kaže izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u JP EPS, Radovan Stanić.

Prema njegovim rečima, toj ceni treba još dodati trošak prekograničnih kapaciteta i modulacije dijagrama, kako bi se dobila tržišna cena za potrošnju jednog industrijskog subjekta u Srbiji.

"Pošto je 75 znatno manje od 302,5 evra, ostaje nejasan logički sled gospodina Drakulića u ovoj stvari. Očekivalo bi se da će on pozdraviti preporuku Vlade da ovakvom, netržišnom cenom, na uštrb finansijskih interesa EPS-a, njemu i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno", dodaje se u saopštenju.

Stanić kaže da Drakulićeve i ostale kompanije, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS-a, po ponuđenoj ceni. Prema njegovim rečima, ukoliko je Drakulić nezadovoljan takvom cenom može da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom koji posluju u Srbiji i da kod njih pronađe povoljnije uslove snabdevanja.

Drakulić je pre EPS-ovog reagovanja rekao da se praktično radi o poskupljenju od 56,25 odsto kad je reč o njegovom preduzeću, a da cena od 75 evra u proseku znači 50 odsto višu cenu za privredu.

BONUS VIDEO: NOVOGODIŠNJA ŠMINKA! KOJI MAKE UP ĆE DOMINIRATI U 2022. GODINI?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR