Glas Javnosti

SRPSKIH RUKU DELO Ovo je MOCARELA kojoj je divi CEO SVET (VIDEO)

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sir iz srpskih manastira, mocarela iz Srbije, recapture iz srednjeg veka. Ma, raj za ljubitelje sira i kačkavalja!

Pod krovom beogradskog Doma omladine, tokom 12. Balkan čiz festival, prikazana su sva ova umeća. Ekipa “Glasa javnosti”, u okviru projekta pod nazivom “Beograd - spoj svetova” finansiran od strane Gradske uprave Grada Beograda, posetio je neobične štandove gde su posetioci mogli da uživaju u najrazličitijim ukusima sireva na više od 40 štandova.

Na festival, čiji je parter i Grad Beograd, osim izlagača iz Srbije, bili su i predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije i počasnog gosta - Grčke. Zato je manifestaciju i otvorio grčki ambasador Jorgos Djakofotakis, podsetivši na  bliskost srpskog i grčkog naroda, ali i na tradiciju proizvodnje sira u Grčkoj.

Posetioci su imali prillike da uživaju u preko 300 vrsta retkih i neobičnih sireva malih mlekara. Osim toga, ljubitelji slatkiša, mogli su da probaju sladoled od sira, ali i čokoladu. Poseban proizvod festivala, ujedno i najskuplji, bio je lisnati sir “Srpska mocarela”. To je napunopasniji domaći sir u Srbiji sa, čak, 75% mlečne masti, vrlo je blagog, a punog ukusa.

Kako je Grčka počasni gost, došlo je 19 izlagača iz ove mediteranske zemlje, pretežno iz oblasti Epir. U Grčkoj mnogi sirevi imaju zaštićeno geografsko poreklo i svaka regija prepoznatljiva je po nekom. Ona je jedna od zemalja sa najpoznatijim vrstama sireva,  a po potrošnji zauzima treće mesto u Evropi. Izlaganje proizvođača iz Grčke bilo je pod pokroviteljstvom ambasade ove zemlje u Beogradu, a posetioci su mogli da degustiraju tradicionalne grčke sireve kao što su feta, kefalotiri, gravjera, žuti sir kaseri, manuri, mizitra, grčka vina i druga pića, poput Uza, kao i druge grčke tradicionalne proizvode.

Jedan od najpopularnijih proizvoda sajma  bio je i čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj napravljn po originalnoj staroj recepturi. Čisto staroplaninsko mleko i so osnovni su sastojci ovog specijaliteta, a ručna proizvodnja i višemesečno zrenje na ujednačenoj temperaturi, glavne tajne njegovog prepoznatljivog ukusa.

Specijalno mesto zauzeli su sirevi iz srpskog srednjevekovnog manastira “Draginac” sa istoka Kosova I Metohije, kao i sirevi koje prave nastvanici i učenici Mlekarse škole “Dr Obren Pejić” iz Pirota.

Prva nagrada u kategoriji najboljeg sira na ovogodišnjem Balkan čiz festival otišla je u ruke Mlekare “Kupers Milch”, drugo mesto je osvojila Mala mlekara “Ćuk“, koja je po glasovima publike sa Fejsbuka dobila i nagradu za najlepše aranžiran tanjir, dok je treće mesto osvojila Kozija farma “Nana kaas”. Štand “Francuske tajne“ pobrao je sve simpatije, pa je tako proglašen za najlepši.

Organizator i osnivač festivala Srba Jovanović istakao je da je manifestacija nastala iz želje da očuva uspomenu na svoju baku Mariju, koja je mnogo volela sireve, ali suštinski je ideja bila da se podrže mala poljoprivredna i porodična gazdinstva, a sa druge strane građanima  da se omogući da probaju nešto novo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR