Glas Javnosti

Srbija ima dobru podlogu za preduzetnike: Izdvojeno 2 milijarde dinara za ovu granu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Naša zemlja ima dobre faktore neophodne za savremeni biznis, a to su, prema rečima ministra Cvetkovića, stabilnost i bezbednost

Ministarstvo privrede će u ovoj godini nastaviti sa realizacijom programa finansijske podrške privrednicima, sa budžetom od dve milijarde dinara, izjavio je ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković.

On je govoreći na konferenciji „Dosadašnja praksa razvojnog finansiranja i mogućnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća u Republici Srbiji” u organizaciji Fonda za razvoj Srbije u Novom Sadu, rekao da je Ministarstvo za programe finansijske podrške malim i srednjim preduzećima lane izdvojilo 3,4 milijarde dinara bespovratnih sredstava, od kojih je 1,4 milijarde iz sredstava Evropske unije za sprovođenje programa za nabavku opreme.

Istakao je da je do sada po sva četiri programa finansijske podrške u 2023. godini odobreno, ukupno 1.019 zahteva, u vrednosti oko 2,2 milijarde dinara, dok je vrednost ostvarenih investicija 9,1 milijardi dinara.


- Što se tiče sredstava Fonda za razvoj, on je poslednjih godina dobio na atraktivnosti, jer je cena kapitala skočila. Pokušavamo da obezbedimo nove linije finansiranja. Novac se pronalazi, ali bih preduzetnicima poručio da pažljivo investiraju, jer ne podrazumeva svaka investicija razvojnu komponentu - naveo je on.

Poručio je da će Ministarstvo privrede nastaviti sa merama podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu i ukazao da srpsko tržište treba da se širi, jer kapaciteti domaće privrede prevazilaze potrebe 7,5 miliona ljudi.

- Zbog toga je neophodna regionalna saradnja, novo, veće tržište, pa su zato za našu privredu važne inicijative kao što je Otvoreni Balkan. Jedan od bitnijih podsticaja za domaće i strane direktne investicije je kvalitetan i visokoobrazovani radni kadar - rekao je Cvetković.

Ocenio je da u sadašnjem vremenu nije lako biti preduzetnik, ali da Srbija ipak ima potencijale i perspektivu, dobre faktore neophodne za savremeni biznis, a to su, prema njegovim rečima, stabilnost i bezbednost.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR