Glas Javnosti

Slovenačka "Steklarna Hrastnik" preuzima paraćinsku staklaru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Slovenačko preduzeće za razvoj i proizvodnju vrhunske staklene ambalaže "Steklarna Hrastnik", preko svog vlasnika "Global Glas" iz Švajcarske, preuzima Srpsku fabriku stakla (SFS) Paraćin.

"Steklarna Hrastnik" je jedan od vodećih evropskih ponuđača specijalnog ambalažnog stakla sa izuzetnim potencijalom za dalji rast, širenje poslovanja i jačanje tržišnog udela, saopštila je paraćinska staklara.

Kako se dodaje u saopštenju, investicijom u SFS Paraćin, koja je pre preuzimanja bila u stečaju i predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, "Global Glas" grupa povećaće proizvodne kapacitete (odmah za do 300 tona stakla/dnevno) i asortiman proizvoda.

Srpska fabrika stakla će, ističe se, u sinergiji sa slovenačkom staklarom, moći da nastavi svoju dugogodišnju tradiciju i orijentaciju ka stalnom unapređenju postojećih i uvođenju novih tehnologija sa jasnim, te dugoročnim razvojnim ciljevima.

Generalni direktor "Steklarne Hrastnik" Peter Čas kaže da će glavni deo proizvodnje u Srbiji ostati vezan za standardni kvalitet stakla za prehrambenu industriju, potrebe srpskog tržišta i isporuke na tržišta Jugoistočne Evrope gde, kako navodi, primećuju nedostatak ponude.

"Deo asortimana biće premešten iz Slovenije u paraćinsku fabriku, a na taj način nameravamo da podignemo nivo kvaliteta, dodatu vrednost i profitabilnost srpske fabrike. U međuvremenu, najveći deo izvoza Steklarne Hrastnik će i dalje da bude usmeren na strateška tržišta zapadne Evrope i staklo premium i super-premium kvaliteta", pojasnio je Čas.

Staklara u Paraćinu i "Steklarna Hrastnik" imaju sličnu istoriju i teže istim ciljevima, navodi se u saopštenju i dodaje da će obimno specifično znanje iz oblasti transformacije poslovanja i prelaska sa masovnih segmenata tržišta stakla na premium, stečeno u Hrastniku, imati ključnu ulogu u daljem širenju poslovanja "Global Glas" grupe kako na lokaciji u Hrastniku, tako i na novoj proizvodnoj lokaciji u Srbiji.

Grupa ima ambiciozne planove za rast na evropskom tržištu stakla, za šta će u narednim godinama nameniti više od 100 miliona evra investicija u dalju modernizaciju i širenje poslovanja u Sloveniji, kao i u Srbiji, gde se u budućnosti planira povećanje proizvodnih kapaciteta na 1150 tona stakla/dnevno, piše u saopštenju.

Navodi se da je preuzimanje SFS Paraćin i dalje predmet uobičajenih odgodnih uslova, uključujući i saglasnost nadležnih institucija za zaštitu konkurencije i dodaje da bi postupci trebalo da budu završeni do kraja 1. kvartala naredne godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR